Glas Javnosti

KO ĆE U TOP 8 EVROILIGE: Evo šta pokazuju najnoviji proračuni

Košarka
Autor: Glas javnosti

Veoma izjednačena regularna sezona Evrolige primiče se kraju, ali zasad deluje da nas čeka antiklimaks po pitanju toga ko će se plasirati u doigravanje elitnog takmičenja. Pre 30. kola plasman su i matematički obezbedila četiri tima, a tri su veoma blizu istog uspeha. Čak i za osmo mesto postoji više nego ozbiljan kandidat.

Korisnik tvitera @lostgps izveo je proračune u vezi sa tim koji tim ima kolike šanse da se nađe na mestima koje vode u plej-of, a prema očekivanjima, nadomak tog uspeha su Fenerbahče, Partizan i Makabi. Naravno, već su ranije mesta u doigravanju obezbedila četiri prvoplasirana tima tabele – Olimpijakos, Barselona, Real Madrid i Monako.

Za kalkulacije je korišćen “Elo rejting”, metoda koja se koristi, između ostalog, u šahu. Takav način rangiranja izračunava se budući da se u obzir uzima snaga protivnika sa kojim neki tim igra, a za procente verovatnoće u ozbir je uzeta simulacija od 50.000 slučajeva u preostala četiri kola.

Postoje tri praktično sigurna putnika za top 8 fazu, pored već potvrđene četvorke. Ovaj proračun Makabiju dodeljuje čak 96% šanse za plej-of, a Partizanu i Fenerbahčeu po 98%.

Dakle, pravo čudo bi trebalo da se dogodi, pa da timovi iz Istanbula, Beograda i Tel Aviva ne budu među osam prvoplasiranih, što znači da upitno ostaje svega jedno mesto.

Španska Baskonija po ovom računu ima 66% šanse da se domogne doigravanja usled lakšeg rasporeda, ali i dobrog međusobnog skora sa direktnim konkurentima. Osim tima iz Vitorije, u opticaju za osmu poziciju nalazi se čak šest timova, ali samo jedan ima iole realne šanse. U pitanju je Žalgiris, domaćin fajnal fora, kojem se dodeljuje 27% verovatnoće da dođe do četvrtfinala takmičenja.

Šanse, doduše veoma male, imaju još i Anadolu Efes (7%), Olimpija Milano (5%), Valensija (3%), Crvena zvezda (0,5%), Virtus (0,3%). Ova petorka može da se nada čudu isključivo ukoliko zabeleži sve pobede do kraja sezone, a da se pritom poklope rezultati drugih utakmica.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR