Glas Javnosti

KAKVA POBEDA PARTIZANA

Košarka
Autor: Glas javnosti

Pao je Panatinaikos u Areni! Košarkaši Partizana savladali su grčkog velikana nakon produžetka i u 11. kolu Evrolige stigli do pete pobede u sezoni! Iako su četiri minuta do kraja regularnog toga bili u dvocifrenom zaostatku, serijom 15:3 u finišu, srpski tim uspeo je da dođe do izjednačenja u režiji Pantera (78:78). A, potom u produžetku baci na kolena šestostrukog šampiona Evrope - 92:87 (20:21,

Bilo je, doduše, "klimavo" i u dodatnih pet minuta. Partizan je na krilima Dožira, Kabokla i Pantera stekao osam poena prednosti na minut i po do poslenjeg zvižduka, da bi diskutabilnim odlukama u defanzivi dozvolio Panatinaikosu da uvuče meč u triler završnicu (90:87). Ali, na radost domaćih navijača, sreća je na kraju pripala crno-belima. Grčki tim zabeležio je peti poraz u sezoni, a Partizan petu pobedu!

Bile su ovo inače povratničke utakmice za Kevina Pantera i Aleksu Avramovića, koji su zbog povreda neko vreme bili odsutni sa parketa, dok je susret u Areni bio ujedno i prvi za Matijasa Lesora još od odlaska iz Beograda. Inače miljenika navijača Partizana i bivšeg centra crno-belih, koji je uoči utakmice dobio ovacije publike. Kao i megafon i uramljenu sliku na poklon od predsednika srpskog tima Ostoje Mijailovića.


Dosta zgrčeno su crno-beli ušli u meč. Prva petorka predvođena Smailagićem i Anđušićem brzo je ušla u kontra ritam, dok je grčki tim na krilima Granta i Grigonisa stekao samopouzdanje i poveo 15:9, pa onda i 19:13. Obradović je zatim "promešao karte" na parketu. Avramović i Kaboklo doneli su novu energiju sa klupe, pa su crno-beli došli do prednosti u finišu uvodne četvrtine (21:20). 

Po uzoru na prvu, ni druga deonica nije počela najbolje po crno-bele. Nije bilo ideje u napadu. Gomilale su greške u defanzivi. Odbrana na spoljnim pozicijama, naročito nad Grigonisom i Grantom, nije bila na nivou, pa je grčki tim u jednom trenutku došao nadomak dvocifrene prednosti (36:28). Međutim, usledio je novi nalet Partizana. Popravili su crno-beli utisak na obe strane terena i u režiji Ledeja, kreirali 11:0 seriju za novi preokret i prvo vođstvo još od finiša četvrtine  - 39:38.

Treća deonica igrala se u serijama. Bolji je Partizan bio u početku, grčki tim u nastavku. U jednom trenutku crno-beli poveli su 48:42 nakon solidne role Ledeja, Smailagića i Nanelija. A, onda su počele da se ponavljaju stare greške - loša tranziciona odbrana i manjak rešenja u napadu. Panatinaikos je to iskoristio i serijom 12:4 stigao do novog preokreta pred  odlučujuću deonicu (56:54). 


Na krilima dobrih procenata šuta za dva poena, grčki tim nastavio je da teroriše crno-bele. Kako u reketu preko Lesora, tako i sa poludistance preko Nana, pa su "zeleni" ubrzo stigli do dvocifrene prednosti. Najpre na startu poslednje četvrtine, a onda i na četiri minuta do kraja (73:63). Međutim, crno-beli nisu želeli tek tako da "polože oružje" pred svojim navijačima. Usledila je grčevita borba za svaki posed. Kabolko se probudio. Dožir je pogodio važnu trojku, da bi nakon odlične role Pantera, serijom 16:5, Beograđani stigli do izjednačenja (78:78) na 30 sekundi do kraja. Mogli su potom i sve da reše u regularnom toku, ali je Panter izgubio loptu u odlučujućem napadu.

Međutim, to nije uticalo na crno-bele u nastavku. Izabranici Željka Obradovića podigli su ritam. Napravili 10:2 seriju. Poveli 88:80 i uprkos nešto slabijoj igri u defanzivi, došli do zlata vredne pobede!




SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR