Glas Javnosti

JOŠ JEDAN SRBIN U KOŠARKAŠKOJ KUĆI SLAVNIH: I Svetislav Pešić među basketaškom elitom

Košarka
Autor: Glas javnosti

Svetislav Pešić legendarni srpski trener izabran je u FIBA Kuću slavnih kao član klase 2020.

Pešić je postao deveti Srbin koji se našao u ovom odabranom društvu

Tako će lik i delo jednog od naših najuspešnijih trenera sijati uz srpske gigante u Kući košarke u španskom gradiću Alkobendasu uz Radivoja Koraća (klasa 2007), Dražena Dalipagića (2007), Dragana Kićanovića (2010), Vlada Divca (2010), Zorana Slavnića (2013), Ranka Žeravice (2007), Dušana Ivkovića (2017) i Borislava Stankovića (2007), navodi redakcija Mozzart Sporta, pozivajući se na nezvanična saznanja.

Svetislav Pešić  je tenersku karijeru počeo u Bosni, gde ponavlja uspeh iz igračkih dana osvajanjem prvenstva i Kupa Jugoslavije, a onda sa mladom reprezentacijom Jugoslavije postaje prvak sveta 1987. u Bormeu. Životni put ga kasnije vodi u Nemačku, sa kojom osvaja Evropsko prvenstvo 1993. godine, a onda postaje u trener Albe.

Sa timom iz Berlina osvaja četiri titule šampiona Nemačke i Kup Radivoja Koraća koji je u to vreme bio međunarodno takmičenje. Od 2001. godine postaje selektor Jugoslavije sa kojom osvaja Evropsko prvenstvo u Turskoj bez ijednog poraza sa prosečnom razlikom od deset poena! Godinu dana kasnije sa Jugoslavijom osvaja titulu šampiona sveta u Indijanapolisu u kojem su pred “plavima” padali Argentina, Novi Zeland, pa i domaćin Sjedinjene Američke Države.

U Barseloni beleži velike uspehe osvajanjem nacionalnog kupa, prvenstva i Evrolige, a kasnije će se tokom karijere vratiti u Barselonu. Nakon Barselone sedi na klupi Crvene zvezde, Bajerna iz Minhena, pre nego što je usledio povratak u Kataloniju. Trenutno je bez angažmana.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR