Glas Javnosti

Francuzi se "osvetili" Embidu

Košarka
Autor: Glas javnosti

Džoel Embid je odlučio da igra za Ameriku iako je dao obećanje da će igrati za Francusku.

Između dve reprezentacije za koje je mogao da igra Džoel Embid - Kameruna i Francuske - on je izabrao treću - Sjedinjene Američke Države.

Francuzi povređeni što je izabrao SAD umesto njih, odlučili su da se "osvete", pa su objavili pismo koje je Embid poslao Makronu 2021.

Portal RMC je objavio celu sadržinu pisma, u kojem stoji:

 

Gospodine predsedniče,

Znam za Vaše iskreno interesovanje za košarku i njen razvoj, za generalno za ceo sport koji pronosi slavu Francuske. Svakako, ne pišem Vam da diskutujemo o NBA sezoni koja uskoro počinje i od koje imam velika očekivanja sa mojim klubom Filadelfijom. Sada igram vodeću ulogu i činim klub ozbiljnim kandidatom za titulu.

Pišem Vam da vam kažem o Francuskoj. Iako sam veliki deo mladosti proveo u SAD, kao i u Francuskoj, ja sam Kamerunac. Rođen sam 1994. godine u Jaundeu. Samim tim Kamerun će zauvek ostati važan deo mog identiteta. Ali, drugi deo je francuski. Deo moje porodice je iz Francuske, a pored toga što govorimo istim jezikom, često boravim u Francuskoj. Kad god imam priliku, dolazim u posetu mojim tetkama Suzan i Lusi, koje žive u Kurtiju i Kurkuronu, kao i mom rođaku Pjeru, koji živi u Ivriju. Čuvam drage uspomene na letnje odmore provedene u Francuskoj, kao leto 2009. kada sam ceo jul proveo u prestonici. Pored toga, redovno dolazim u Pariz, gde želim da mi bude stalna druga kuća.

Takođe, posle razgovora sa Košarkaškim savezom Francuske, doneo sam odluku. Voleo bih da načinim korake za dobijanje francuskog državljanstva, da bih potom mogao da igram za Plave. Ne želim da igram ni za jednu drugu reprezentaciju. Pisao sam i Ministarstvu spoljnih i unutrašnjih poslova.


Nikada nisam igrao ni za jednu reprezentaciju. Bila bi mi ogromna čast da se pridružim francuskom državnom timu na sledećem velikom takmičenju, najviše zbog Olimpijskih igara 2024. godine.

Uzimam u obzir ozbiljnost mog zahteva, šta on predstavlja, šta znači, ali isto tako u određenim aspektima i njegovo trajanje i složenost u odnosnu na uobičajene kriterijume za davanje državljanstva. Zbog toga molim za Vašu podršku u ovim inicijativama, bez koje one ne bi bile uspešne.

Stojim, naravno, na raspolaganju Vama i Vašim saradnicima da podržite ovu zajedničku ambiciju koju delimo sa reprezentacijom Francuske i njenim liderima.

Hvala Vam na pažnji koju ste posvetili mom zahtevu i molim Vas da verujete, Gospodine Predsedniče, u izraze mog najdubljeg poštovanja.

Džoel Embid

Kako se Olimpijske igre održavaju u Parizu, Embid sigurno neće imati topao doček.

Glas javnosti /S08S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR