Glas Javnosti

FIBA U GUBICIMA  OD  12,34 MILIONA EVRA

Košarka
Autor: Glas javnosti

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) završila je finansijsku 2020. godinu sa ukupnim gubitkom od 12,34 miliona evra, najvećim delom zbog pandemije korona virusa, i zbog toga smanjenim prometom od čak  55 odsto.

FIBA čiji su izdaci u 2020. godini iznosili 71.85 miliona evra bila je primorana da koristi rezerve, kako bi pokrila gubitke, proizilazi iz njenog najnovijeg izveštaja, čije su delove objavili portali specijalizovani za ekonomiju sporta, među kojima je i naš Mozart sport (Mozzart sport).

Međutim, bez obzira na negativan saldo, FIBA navodi da je zadržala "solidan finansijski položaj", uprkos pandemiji, zahvaljujući takmičenjima održanim u 'balonima', smanjenju troškova i delimičnom avansnom plaćanju od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) zbog odlaganja Olimpijskih igara u Tokiju.

 

Ove tvrdnje FIBA, verovatno, zasniva i na ostvarenim dobrim finansijskim rezultatima u 2019. godini kada je, zahvaljujući Svetskom kupu u Kini, prihodovala 152,4 miliona evra.

 

Glavni izvor prihoda Svetske kuće košarke su audiovizuelna prava koja u strukturi prihoda čine čak 41 odsto u 2020. godini, ili 24,5 miliona evra. Prihodi od sponzorstava su lane doneli organizaciji FIBA 17,37 miliona evra, dok su takmičenja sa samo 12 procenata doprinela prihodima i to u iznosu od  7,13 miliona  evra.

 

(Glas Javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR