Glas Javnosti

EVROLIGA SE MENJA IZ KORENA?!? BODIROGA najozbiljniji kandidat za novog predsednika

Košarka
Autor: Glas javnosti

Kako prenosi grčka Gazeta, akcionari Evrolige potvrdili su raniju odluku i glasovima 6:5 izglаsali da Đordi Bertomeu više ne bude na mestu direktora tog takmičenja. Dejan Bodiroga je jedan od najozbiljnih kandidata za novo rukovodstvo.

Kako je na svom portalu navela Gazeta a sve pozivajući se na pouzdane izvore., uprkos nastojanjima španskih timova da Bertomeu još godinu dana ostane na mestu prvog čoveka Evrolige, front klubova koji su želeli da ga smene ostao je čvrst i pa će 30. juna prestati mandat katalonskom operativcu. 

Sastanak 11 klubova akcionara (Bajern i Asvel imaju stalne licence, ali još uvek nemaju upravljačka prava) EKA u Barseloni završen je bez zvaničnih informacija od organizatora. Naravno, ništa drugačije nije moglo da se desi, pošto je sastanak održan iza zatvorenih vrata i bez prisustva predstavnika koji su profesionalno vezani za Evroligu. 

Diskusija jedanaest timova u početku se bavila finalizacijom smene Đordija Bertomeua sa mesta predsednika i izvršnog direktora organizacije posle 22 godine, a zatim i višestrukim modelom upravljanja nove ere, u koji će Evroliga uću ovog leta. Ova odluka doneta je 19. oktobra prošle godine sa takođe 6-5 u glasovima ( Real, Barselona, Baskonija, Efes i Fenerbahče glasali su za njegov ostanak) i ratifikovan je juče u glavnom gradu Katalonije, uprkos tome što su španski timovi pokušali u poslednjem trenutku da promene odluku, predlažući da 63-godišnji advokat ostane još godinu dana na svojoj funkciji.

Jedini ustupak šest timova (CSKA , Armani Milano, Žalgiris , Makabi, Olimpijakos i Panatinaikos ), koji se čini logičnim i korisnim zbog njegovog dugogodišnjeg iskustva u mnogim pitanjima, jeste prihvatanje predloga da on dobije ulogu spoljnog konsultanta, bar za prelazni period. 

Evroliga-lopta-px.png
foto: PixabayKako se navodi u izveštaju, delegacija učesnika jučerašnjeg sastanka sastala se sa Đordijem Bertomeuom kasno popodne i obavestila ga o konačnoj odluci akcionara. Sadržaj diskusije se potom fokusirao na strukturu administrativne piramide Evrolige, koja će imati nekoliko specijalizovanih komiteta i nekoliko (više od 2-3) lica sa različitim ovlašćenjima, koja će voditi svakodnevni rad organizacije i koja će obraditi najvažnija pitanja i predloge predstaviti Odboru. 

Među tim imenima su i Srbin, legenda evropske košarke Dejan Bodiroga, sin selektora Srbije Marko Pešić (v.d. generalnog direktora ) i vlasnik Makabija David Federman. 

Kako se dodaje, diskusija o budućnosti ruskih timova u organizaciji nove sezone odložena je za naredni sastanak.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR