Glas Javnosti

Evroliga menja pravila po ugledu na NBA

Košarka
Autor: Glas javnosti

Evroliga je ovog leta dobila novog direktora Litvanca Pauliusa Motiejunasa, koji je najavio velike promene u ovom takmičenju. Jedna od njih jeste i uvođenja ograničenja na plate, odnosno tzv. “seleri kep” kakav postoji u NBA ligi. Naravno, neće biti identičan sistem kao u NBA, ali će biti vrlo sličan.

 Govorimo o fer-plej pravilima. Drugo ime i drugačija struktura (od seleri kepa, prim.aut). Naravno, ovde se više radi o kontroli trošenja novca na igrače, ali opet – to liga radi već 10 godina - počeo je Motiejunas.

- Pokušavamo da kontrolišemo koliko vlasnici troše; pokušavamo da taj broj oborimo i ono što je ključno da uradimo jeste da klubove učinimo održivim. Želimo da imamo biznis stranu klubova, liga će postati jača ako svi troše onoliko koliko zarade, a ne da “spaljuju” milione - rekao je Motiejunas upotrebivši doslovce izraz „spaljuju keš”, ali jasno je da je mislio na puko razbacivanje para.

Istakao je da ovo više nije samo ideja, već da se na tome uveliko radi.

- Obavili smo nekoliko krugova razgovora sa klubovima i objasnili im sistem. Sistem je već napravljen, samo je pitanje vremena kada će biti odobren. Biće mu potrebno vreme da počne da funkicioniše na perfektan način i da dobijemo tu kontrolu koju želimo, ali to je neizvežno i dogodiće se. I klubovi su za to.

Kada je reč o NBA ligi, tamo su pravila sledeća: seleri kep je isti za sve timove (budžet za plate), a ako ga neko premaši - plaćaju porez na luksuz. Pa tako, ako ekipa premaši do 5.000.000 dolara, onda za svaki dolar plaćaju jedan i po. Onda, ako je premašena cifra između 5.000.000 i 10.000.000, onda ekipa plaća 1,75 za svaki dolar, a ako je između 10.000.000 i 15.000.000, onda je to 2,50 dolara za jedan dolar i taj porez raste na svakih pet miliona. Najgora stvar za klubove koji plaćaju taj porez je to što on odlazi u timove koji su ispod granice poreza. Dakle, plaćate svoje suparnike.

Motiejunas je još jednom istakao da u Evroligi neće biti isto kao što je u NBA.

- Biće to fer-plej pravila, biće drugačije. Ključ je u tome da kontrolišemo troškove i ograničimo sumu koju klubovi mogu da troše na igrače. Nije to lak proces, ali kada se uvede lako ga je kontrolisati. Biće reči o igračima koji su zvezde, ali i mladim igračima... Nije ovo ’kopi-pejst’ iz NBA lige. Ne možemo to da uradimo. Ali naši zaposleni su uradili sjajan posao sa ovim pravilima. Proverili smo sa klubovima i mislim da smo uspeli da se nađemo na sredini, tako da klubovi budu srećni, a mi dobijemo šta smo hteli - završio je Motiejunas.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR