Glas Javnosti

EVROBASKET : Bosna i Hercegovina nedovoljno jaka za Litvance

Košarka
Autor: Glas javnosti

Košarkaši Bosne i Hercegovine nisu uspeli da naprave još jedno iznenađenje i obezbede prolaz u nokaut fazu Evropskog prvenstva, pošto je od njih u petom kolu, u direktnom duelu za put u Berlin, bila bolja selekcija Litvanije - 87:70.

Najefikasniji u redovima pobedničke ekipe bio je Marius Grigonis sa 16 poena, a po 13 su dodali Jonas Valančiunas, Inas Brazdikis i Arnas Butkevičius. Dvocifren je bio još samo Domantas Sabonis sa 12 poena.

Sa druge strane, kod "zmajeva" se istakao Džanan Musa sa 22 poena, a dobru partiju odigrao je i Jusuf Nurkić, koji je ubacio 15.

Nije bilo snage u bosanskohercegovačkim košarkašima da se danas u Kelnu desi još nešto čudo, možda čak i veće od onog protiv Slovenije, ne zbog imena protivnika već zbog težine susreta, pošto je eventualni trijumf u ovom meču izabranicima Aziza Bekira bukirao kartu za prestonicu Nemačke, gde bi "upali" u društvo samog krema evropske košarke.

Ipak, trenutno je, u ovom odnosu snaga, selekcija Litvanije daleko kvalitetnija ekipa, uprkos tome što to nije pokazivala tokom nekoliko uvodnih mečeva. Izabranici selektora Maksvitisa, bez ikakve sumnje, pripadaju u društvu 16 najboljih evropskih selekcija, tako da će u Berlinu sigurno pokušati da "okaju grehe" iz grupne faze i dođu što dalje na Evropskom šampionatu.

Uspeli su "zmajevi" da pruže otpor svemoćnim Litvancima, koji su danas odigrali verovatno i najbolju utakmicu u dosadašnjem delu šampionata, ali je borba na parketu trajala samo jednu četvrtinu. Obe ekipe su meč otvorile izvanredno napadački, o čemu dovoljno govori podatak o broju koševa u prvoj deonici (28:28), ali to nije bila trka koju je Bosna mogla dugo da trči.


To se videlo već u drugoj deonici, kada je Litvanija samo nastavila po starom, dok su se izabranici Aziza Bekira u nekom momentu samo "ugasili", što je protivnik iskoristio da napravi veliku prednost, koja mu je garantovala komforniji finiš meča. Na poluvreme je Litvanija odnela 14 poena prednosti.

Finiš meča bio je stvar rutine, svima je bilo jasno da Bosna i Hercegovina u ovom trenutku ne poseduje kvalitet da se u drugom poluvremenu vrati iz debelog minusa. Sa druge strane, raspoloženi Litvanci su delovali kao da čuvaju snagu za mečeve u nokaut fazi, ali je i to bilo dovoljno za puko održavanje prednosti tokom treće deonice.

Bez ikakvih problema su izabranici selektora Maksvitisa priveli meč kraju i tako, znatno teže nego što se očekivalo, sa četvrte pozicije obezbedli plasman u osminu finala, gde će ih čekati selekcija Španije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR