Glas Javnosti

Da li to NIKOLA MIROTIĆ dolazi u REPREZENTACIJU SRBIJE: Sve se otkriva u jednoj rečenici

Košarka
Autor: Glas javnosti

Brzinom svetlosti internetom se prenela informacija kako je prošlo pet godina od kako se Nikola Mirotić oprostio od reprezentacije Španije i kako u budućnosti može da igra za neku drugu državu!

Šta kaže pravilnik FIBA? Detaljno smo istraživali ovu temu i došli do jasnog zaključka.

Bez obzira na činjenicu što Mirotić već pet godina nema nijedan meč za reprezentaciju Španije, ne postoje šanse da on obuče dres neke druge države. Tačnije, da budemo precizni - ne postoji nikakva šansa da on bude deo srpskog tima u narednim godinama.


Sve je potpuno jasno u pravilima:

- Igrač koji je igrao za reprezentaciju na nekom od glavnih takmičenja FIBA nakon što je navršio 17. godinu, ne može da igra za nacionalni tim druge zemlje. Ipak, u određenim uslovima može da mu bude dozvoljeno da igra za zemlju svog porekla, ako je to u interesu razvoja košarke u toj zemlji - stoji u pravilniku FIBA.

E, sad... Jednom prilikom baš na ovu temu je govorio legendarni Dirk Bauman (preminuo 2018. godine), nekadašnji generalni sekretar FIBA .

Tada je u žiži bio Aleks Marić i njegov potencijalni nastup za Srbiju, ali nakon što je branio boje Australije:

- Promena košarkaškog državljanstva se odobrava u slučaju zemlje kojoj je to neophodno u cilju razvoja ovog sporta, a vi procenite sami da li Srbija spada u tu kategoriju - pričao je Bauman.

Sve je dakle jasno.

Što se tiče mogućnosti za Mirotić eventualno obuče dres Crne Gore o tome bi možda i moglo da se diskutuje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR