Glas Javnosti

EKSKLUZIVNO! Sudijska legenda ZORAN PETROVIĆ: UEFA u krizi sa sudijama, VAR IM RUŠI AUTORITET!

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Zoran Petrović (69) je, uz Milorada Mažića, naš međunarodno najpoznatiji fudbalski sudija i svakako jedan je od najboljih arbitara koje smo ikada imali.

 Za 27 godina aktivnog suđenja Petrović je delio sportsku pravdu na terenima u 53 zemlje sveta, dva puta je sudio na svetskim prvenstvima, u Meksiku 1986. i u Italiji 1990.

Godine, gde je imao identičan angažman, po dva puta glavni i četiri puta pomoćni sudija. Imao je privilegiju da bude glavni sudija finalnog meča Super kupa između Milana i Sampdorije,1990. i revanš meča finala Kupa UEFA1992. godine između Ajaksa i Torina.

Zoran Petrović je i danas aktivan u našem i međunardnom fudbalu, pa ulogu zvaničnog posmatrača ima na mečevima domaće Superlige, dok je delegat u takmičenjima pod okriljem UEFA, u Ligi šampiona i Evrope.

U bašti poznatog restorana, u Bulevaru Kralja Aleksandra, Zoran Petrović komentariše za Glas javnosti aktuelnu situaciju sa tekućeg Evropskog prvenstva u fudbalu i početku nove sezone naše Superlige:

- Ovo Evopsko prvenstvo nam pokazuje i ozbiljnu krizu koju ima UEFA sa odličnim sudijama, jer kao što vidimo sve utakmice su na plećima tek njih desetorice. Čak je i jedan Feliks Brih, nemački sudija koga ne pamtimo po dobru, sudio pet mečeva, što ne deluje objektivno. Svakako da je uvođenje revolucionarne VAR tehnologije doprinelo većoj regularnosti utakmica, ali je i dosta uticalo na autoritet poznatih sudija, jer njima iz tih var soba mišljenje nameću kolege sudije koji su nižeg ranga od njih. Sve to onda loše deluje na integritet i autoritet sudije, jer poverenje u njega postaje upitno, a to mnoge odlične kolege zaista nisu zaslužile - priča Zoran Petrović za Glas javnosti i obašnjava sporne momente sa polufinalnog meča Engleske i Danske:

-To je ono što pričam, sudija Mekeli je branio svoje uverenje i pokazao na penal, nije želeo da mu VAR kroji odluku. To će se, nažalost, tek događati, jer će sudije sve češće i uporno braniti svoj autoritet. Moje znanje i iskustvo govori da ovaj duel nije bio jakog intenziteta za najstrožu kaznu, takođe Englez Sterling je brz i dovoljno vešt da to iskoristi, kao ovog puta, da se uplete i podmetne u duelu i napravi spornu situaciju. Sve je to sudija morao da ima u vidu, jer na kraju krajeva Englezima nije ovo bilo neophodno, verujem da bi svakako prošli dalje - uverava nas Zoran Petrovič, otkrivajući i da je on za suđenje na Svetskom prvenstvu u Meksiku dobio četiri hiljade dolara, dok sada sudije na Evropskom prvenstvu mogu računati na oko 50.000 evra za angažman, tako da se povećava i odgovornost kod njih.

Za nedelju u dana počinje i naša Superliga, pored nekih sitnijih promena, svakako je i ona krucijalna da će se po prvi put u našem najelitnijem takmičenju koristiti i VAR tehnologija, što traži ozbiljne pripreme kod sudija ali i odličnu infrastrukturu na stadionima:

-U toku sam sam sa priremama, ali nisam ni preveliki optimista da će to zaživeti u velikom kapacitetu u startu. Na jednoj strani su ubrzane pripreme sudija da odgovore ovom zaista složenom zadatku, koji ni najmanje ne sme biti površan, jer to bi bilo pogubno. Drugo je infastruktura na naši stadionima koja će morati to da podrži. Relativno lako će se to uraditi na stadionima Zvezde, Partizana, Vojvodine, u Nišu ili Bačkoj Topoli, koja ima savremen objekat. Nažalost ima stadiona u Superligi bez sve četiri tribine, gde je jedan deo u zelenilu ili što se neki šale pa kažu u kukuruzima. Tu će tražiti dosta materijalnih ulaganja a videćemo koliko će oni to moći da izdrže. Ipak, želim da ovo zaokružim i optimističnom najavom, a to je da imamo odličnu generaciju mlađih sudija kojima predviđam lepu međunardnu karijeru. Možda ću biti subjektivan kada kažem da prednjače oni iz Udruženja fudbalskih sudija Beograda, kojih je sedam među njih 19 glavnih za mečeve Superlige, što jeste pokazatelj dobre organizacije i kvalitetne selekcije. Generalano Srbija ima perspektivne mlade sudije za budućnost, što me zaista raduje - poentirao je Zoran Petrović u razgovoru za Glas javnosti.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR