Glas Javnosti

Venecija naredne godine uvodi ulaznice za turiste

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Venecija planira da iduće godine uvede ulaznice od pet evra za jednodnevne izletnike, kako bi pokušala da upravlja dolascima turista, saopštilo je u utorak gradsko veće.

Ulaznica će se uvesti probno na 30 dana, a fokus će uglavnom biti na prolećnim praznicima i vikendima leti, kada je broj turista na vrhuncu. Plaćali bi je svi posetioci stariji od 14 godina.

Cilj je bio da se pronađe „nova ravnotežu između prava onih koji žive, studiraju ili rade u Veneciji i onih koji posećuju grad“, rekao je gradski savetnik za turizam Simone Venturini.


Plan, prvi put predstavljen 2019. godine, prvo je odložen zbog kovida-19 koji je držao turiste podalje, a kasnije zbog tehničkih i proceduralnih razloga.

Posetioci su u međuvremenu pohrlili u Veneciju, a stranaca često ima više od oko 50.000 stanovnika u samom centru grada.

Preterani turizam već je dugo problem za krhki grad u laguni. Stručnjaci UNESKO su preporučili u julu da se Venecija i njena laguna dodaju na popis ugrožene svetske baštine i tvrde da Italija ne čini dovoljno da zaštiti grad od uticaja klimatskih promena i masovnog turizma.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR