Glas Javnosti

LISTE ČEKANJA TRAJU MESECIMA: Karte za Koloseum u Rimu nemoguća misija

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Poslednjih meseci u Italiji se govori o tome koliko je teško, ponekad i apsolutno nemoguće, kupiti karte za ulazak u slavni Koloseum. Naime, ko god da je želeo da ga poseti, bilo da se radi o turistima iz inostranstva ili turistima iz same Italije, nije mogao da kupi karte, jer ih je bilo nemoguće naći.

Karte za posetu Koloseumu mesecima je praktično nemoguće naći ili se prodaju po ekstremno visokim cenama. Turisti, njih sedam miliona koji ga svake godine posećuju, sve češće su prinuđeni da odustanu od posete rimskom amfiteatru koji je simbol večnog grada, a uzrok svega su velike onlajn agencije koje kupe skoro sve ulaznice ne bi li ih posle preprodale po izuzetno visokim cenama.Karte je nemoguće naći na licu mesta, a ako se i pronađu koštaju i tri puta više od uobičajene cene.
- Sve se promenilo poslednjih meseci, do tada je bilo lako kupiti karte za ulazak u Koloseum na zvaničnom sajtu, sada je to praktično nemoguće. Velike agencije, iste sekunde, kada ulaznice za Koloseum izađu u prodaju na zvaničnom sajtu kupe sve karte automatski za nekoliko sekundi, a onda ih prodaju preko preprodavaca koji se nalaze oko Koloseuma.

Iako je zabranjeno preprodavanje karata uz uvećanu cenu, preprodavci izbegavaju kazne tako što dodaju neke usluge i time opravdavanju visoku cenu, što je neka vrsta ucene prema korisnicima. Ako turista ne može da nađe kartu po ceni od 16 evra na zvaničnom sajtu prosto je prinuđen da kupi ekstra usluge koje mu možda uopšte ne trebaju po ogromnim cenama koje prelaze stotine evra. Ako se meni kao turističkom vodiču obrate turisti koji ne znaju kako da kupe kartu, a ni ja ih nemam, onda i ja gubim posao, znači svi trpimo - rekla je Izabela Ruđero, predsednica Turističkih vodiča Italije.
Zvanično karte za Koloseum na sajtu koštaju 16 evra ili 24 evra za "potpuno iskustvo" od dva dana, dok građani evropske unije između 18 i 24 godine imaju pravo na kartu koja košta svega 4 evra. Za osobe sa invaliditetom, one mlađe od 18 godina, turističke vodiče i prevodioce, ulaz je besplatan.
Turisti su međutim primorani da, ukoliko žele da posete amfiteatar Flavio plate i 70 evra za kartu. Gradonačelnik Rima krivicu prebacuje na Ministarstvo kulture, ali niko ne preuzima odgovornost oko preprodavaca koji se nalaze kako ispred samog koloseuma tako i onlajn.
- Sramota me je zbog ove situacije koja zaista pravi veliku štetu imidžu našeg prelepog grada. Turisti moraju da odustanu od ulaska u Koloseum jer su cene užasno visoke, redovi kilometarski, karata nema nekoliko meseci unapred, sve ovo je neprihvatljivo. Mi već mesecima tražimo od ministarstva da učini neke konkretne stvari, ali sa uvođenjem karata sa imenom i prezimenom situacija je još gora, čeka se satima, to je velika sramota za grad - rekao je Alesandro Onorato, savetnik za turizam grada Rima.

I mada je italijansko ministarstvo kulture odlučilo da od 18.oktobra ulaznice glase na ime i prezime korisnika karte, to nije olakšalo situaciju.
Red za ulazak u Koloseum je dugačak nekoliko stotina metara, čeka se i po tri sata ne bi li se kupila karta za slobodan termin koji može biti ili kroz nekoliko sati ili nekoliko dana, a kada turisti i dođu na red ulaznice se kontrolišu putem lične karte.
Tek nedavno je otvorena bilaternica na Largo Dela Salara Vekia, a još uvek nema ni dovoljno osoblja koje će kontrolisati karte kao što nema ni dovoljno blagajni za prodaju istih dok je red oko Koloseuma postao neizostavni deo rimskog pejzaža.


Glas javnosti/ D06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR