Glas Javnosti

SKANDALOZNO : Sarkoziju će se suditi zbog finansiranja kampanje Gadafijevim novcem

Svet
Autor: Glas javnosti

Bivšem francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju sudiće se u aferi koja se odnosi na ilegalno finansiranje njegove kampanje novcem iz Libije, objavili su u petak finansijski tužioci.

Istražne sudije su naložile suđenje bivšem predsedniku i još 12 osumnjičenih, koje bi trebalo da počne u januaru 2025. godine.

Sarkozi je optužen za nezakonito finansiranje kampanje, zloupotrebu javnih sredstava i podmićivanje.

Afera Libija tiče se optužbi da je novac za Sarkozijevu izbornu kampanju 2007. nezakonito stigao od režima tadašnjeg libijskog vođe Moamera Gadafija.

Svedok je 2016. rekao da je krajem 2006. ili početkom 2007. doneo nekoliko kofera sa ukupno pet miliona evra u parisko ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je tada vodio Sarkozi.

Konzervativac, koji je bio francuski predsednik od 2007. do 2012. godine, od početka poriče optužbe.

Sarkozi se godinama bori sa francuskim pravosuđem zbog raznih optužbi. Žalbeni sud potvrdio mu je u maju tri godine zatvora za podmićivanje i nedopušteni uticaj, od čega dve godine uslovno. Sarkozi je najavio žalbu.

Žalbeni postupak koji se odnosi na preterane troškove za njegovu naposletku neuspelu kampanju za reizbor 2012. trebalo bi da počne u novembru. Sarkozi je prvostepenom presudom u tom slučaju osuđen na godinu dana zatvora.

Glas javnosti/Hina

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR