Glas Javnosti

Poskupele ulaznice u Luvru

Svet
Autor: Glas javnosti

Poskupljenje je posledica inflacije i većeg računa za struju, navodi se na zvaničnom sajtu muzeja. Međutim, Francuzi očekuju da će Pariz za vreme Letnjih olimpijskih igara ove godine da poseti oko 15 miliona turista. Za vreme takmičenja poskupeće i karte za metro i to duplo.

Cena ulaznice za Luvr porasla je za pet evra, odnosno za skoro 30 odsto, uoči Olimpijskih igara ove godine u Parizu, sudeći po informacijama na zvaničnom sajtu muzeja.

Svi koji žele da posete jedan od najpoznatijih francuskih muzeja će od danas morati da plate 22 evra umesto 17, koliko je do sada koštala karta.

Poseta muzeju će i dalje biti besplatna za maloletna lica i za one koji žive na evropskom ekonomskom prostoru, a imaju manje od 26 godina.


Kako je uprava muzeja objasnila u saopštenju, poskupljenje je posledica inflacije i većeg računa za struju. Međutim, svaki drugi posetilac ima pravo da besplatno pogleda izložbu, napominju u muzeju.

Luvr je otvoren 1793. i danas je najposećeniji muzej na svetu. Njegov izložbeni prostor (86.000 kvadratnih metara) je 2022. posetilo više od sedam miliona ljudi. To je muzeju donelo 76,5 miliona evra.

Međutim, taj iznos pokriva samo četvrtinu troškova održavanja. Muzej se finansira iz budžeta francuskog Ministarstva kulture.

U 2023. muzej je posetilo skoro devet miliona ljudi, a od njih tri i po miliona (41 posto) je ušlo u muzej besplatno.


Francusko Ministarstvo turizma očekuju da Pariz za vreme Letnjih olimpijskih igara ove godine posetiti oko 15 miliona turista. Posetioci Pariza mogu da očekuju da će i karte za metro duplo poskupeti tokom Olimpijskih igara - koštaće četiri evra umesto sadašnjih 2,10.

Olimpijske igre u Parizu biće održane od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine, a Paraolimpijske igre od 28. avgusta do 8. septembra.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR