Glas Javnosti

Borba je vredela: Posedovanje i uzgoj kanabisa dekriminalizovani od 1. aprila

Svet
Autor: Glas javnosti

Gornji dom nemačkog parlamenta Bundesrat izglasao je danas zakon kojim se od 01. aprila dekriminalizuje posedovanje i kućni uzgoj kanabisa.

Ovaj zakon poznat je kao "prvi stub" dvodelnog plana legalizacije kanabisa u Nemačkoj, prenosi Politiko. 

"Drugi stub" biće uspostavljanje opštinskih petogodišnjih pilot programa za prodaju kanabisa u licenciranim prodavnicama.

"Borba je vredela" rekao je nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah o zakonu koji dozvoljava punoletnim osobama (18 godina) da poseduju do 25 grama kanabisa i da uzgajaju do tri biljke kod kuće, ali ih je i zamolio da "koriste novu opciju odgovorno".

Od prvog jula, nekomercijalni "kanabis klubovi" moći će mesečno da pruže po 50 grama kanabisa za do 500 članova.


"Nadam se da je ovo početak kraja crnog tržišta danas", kazao je Lauterbah.

Očekuje se da će ovaj zakon pretrpati nemačke sudove poslom zbog odredbe o amnestiji zbog koje će desetine hiljada starih slučajeva vezanih za kanabis morati da budu ponovo pregledane u kratkom vremenskom periodu.

Pored toga, zakon je kritikovan zbog "suviše visoke" dozvoljene količine za posedovanje i nedovoljno prohibicionih zona u blizini škola i vrtića.

Lauterbah je najavio da će biti uvedeno nekoliko izmena zakonu pre prvog jula, na primer ta da će inspekcije "kanabis klubovima" morati da budu redovne, umesto godišnje.

Glas javnosti /U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR