Glas Javnosti

VULETIĆ: Brisel svestan strategije Prištine - staviti Srbe sa Kosova i Metohije pred svršen čin (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Brisel, kao glavni pregovarač, svestan je poteškoća u dijalogu, ali i strategije Prištine da Srbe na Kosovu dovede pred svršen čin, ocenjuje vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i sociolog Vladimir Vuletić.

“Pregovori su nakon jednostranih poteza Prištine otežani. Toga su svesni svi učesnici u razgovorima. Kao što su svi svesni da su  neophodni pregovori. Odnosno, Priština smatra da možda i nisu neophodni ukoliko uspeju u onome što, nema sumnje, nameravaju, a to je da Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji postave pred svršen čin koji podrazumeva ’ili se pokloni ili se ukloni’. Onda jednostavno za njih ostaju samo tehnička pitanja. Ali, to je nešto čega je svesna i Evropska unija da bi moglo da izazove različite vrste problema. I svi su naravno svesni da takvim rešenjima ne rešavate problem već samo zatrpavate pepelom žar i vatru koja tinja“, ističe Vuletić.

Komentarišući zastoje u pregovorima, ali i tvrdnju specijalnog izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčaka da “mnoga politička pitanja ostaju bez odgovora”, Vuletić kaže da su neka od njih i jednostrani potezi Prištine, a posebno ukidanje dinara.

On ističe da iz prištinskog ugla deluje sasvim logično da ukoliko je Kosovo faktički već nezavisno onda već imaju sve pergorative države i tehničko je pitanje kako će sprovesti i upotrebe jedinstvene valute.

“Priština te stvari vidi tako. Za Brisel, kao nekog ko posreduje i ko je pregovarač, jasno je da postoje određena politička pitanja jer sa druge strane imaju Beograd koji sve to vidi sasvim različito ili suprotno. Zato se moraju rešavati i politička pitanja da bi se do sporazuma i došlo. Za Prištinu je sada stvar samo na tehničkom nivou. Istinu govoreći i za Beograd je stvar samo na tehničkom nivou kako da se u okvirima onoga što je Srbija reše nekakvi problemi, ali Brisel to vidi kao pokušaj da se postigne politički dogovor o onome što Ohridski sporazum podrazumeva“, navodi Vuletić.


Ističe da je ipak ključno političko pitanje oko koga Beogra i Priština treba da se usaglase - konačno rešenje.

„To je u stvari ključno političko pitanje i iz njega proizilaze i sva ostala. Ali, razlika između političkih i tehničkih pitanja je u tome da su tehnička pitanja nešto što treba da reguliše odluke koje su već donete, oko kojih su se svi saglasili. Ali, jasno je da takvih odluka još nema“, ističe Vuletić.

Upitan na koji način bi zvanični Beograd mogao da nastavi pregovore nakon niza jednostranih poteza Prištine, Vuletić kaže da je reč o „veoma nezgodnoj pozciji“ zato što razume da jedino uz ekonomski razvoj može da se bori i za Kosovo, ali i za prava Srba.

„Beograd je u veoma nezavisnoj poziciji. Iz specifičnog razloga. Priština, odnosno pre svega Kurti, čitavu tu stvar vide tako što je za njih jedino, isključivo pitanje nezavisnost Kosova. Sva druga pitanja vezana za ekonomski razvoj Kosova, politički položaj koji je, toga su svesni, ne može se bitno pogoršati.

Sva ta pitanja su za njih u drugom i trećem planu. Beograd s druge strane mora da vodi računa o mnoštvu drugih stvari vezanih pre svega za ekonomski razvoj Srbije jer je jasno da bez ekonomski jake Srbije vi ne možete da se borite ni za Kosovo, ali ni za prava Srba u regionu generalno. To je Beogradu podjednako važno, ako ne i važnije da ostvari ekonomsku stabilnost i napredak jer je to preduslov. Mi nemamo drugih izvora za političku borbu nego ono što sami stvorimo“, ističe Vuletić.

Ocenjuje da za prištinske vlast i Aljbina Kurtija ekonomska pitanja nisu od suštinske važnosti, a da je Beograd dodatno suočen i sa geostrateškom situacijom.

„S druge strane, Kosovo, odnosno Kurti itekako ima drugu vrstu izvora, tako da njemu to ekonomsko pitanje suštinski nije bitno i zato je njegova prednost. Beograd ima ta ograničenja što mora da vodi računa i o geostrateškoj situaciji. Sama činjenica da je Rusija ne samo u ratu nego da je neprijatelj EU, da je Kina ovde nerado viđen gost. Neki naši prirodni saveznici koji se zalažu za poštovanje principa UN i Rezolucije 1244 su nam faktički isključeni iz ovog procesa i mi se sami zapravo borimo što ni malo nije lako“, zaključuje Vuletić.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR