Glas Javnosti

LOŠE VESTI: Petorka ne donosi novi plan za Kosovo, već dolazi da izvrši veliki pritisak na Beograd (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Poseta izaslanika EU i četiri zemlje Kvinte, SAD, Francuske, Nemačke i Italije Beogradu i Prištini ima za cilj da se realizuje ono što je već započeto Ohridskim sporazumom, smatra sociolog Vladimir Vuletić, koji očekuje da će biti izvršen pritisak na obe strane da ispune dogovoreno i ono na šta su se obavezale.

Vuletić ukazuje da Ohridski sporazum podrazumeva da dve strane odrade svoj deo posla nezavisno jedna od druge, odnosno nezavisno da li jedna ili druga ispunjavaju preuzete obaveze ili ne.

Očekuje da će biti prilično veliki pritisak i na Srbiju i na Kosovo.

"To je ono što će petorka pokušati da uradi i u Beogradu i u Prištini", dodaje Vuletić.

Ne smatra da će "velika petorka" ponuditi nove ideje za rešenje situacije jer, kako kaže, oni su uvereni da je plan francuskog predsednika Emanuel Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca idealan i da bi trebalo da donese stabilnost na Balkan.

"Smatraju da je problem u nesprovođenju tog plana tako da pretpostavljam da će izvršiti pritisak i sve ono što im stoji na raspolaganju da taj plan i realizuju. Njihova zamisao i ideja je da ono što je dogovoreno u Ohridu počne da se realizuje", naglašava Vuletić.

U Beograd i Prištinu doći će specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i izaslanici lidera Francuske, Nemačke i Italije - Emanuel Bon, Jens Pletner i Frančesko Talo.


Odgovarajući na pitanje da li njihov dolazak zajedno sa Lajčakom može da se vidi i kao dodatna podrška evropskom emisaru, s obzirom na to da je Priština imala zamerke na njegovo posredovanje nakon poslednje runde dijaloga na visokom nivou u Briselu, Vuletić ističe da SAD i EU neće dozvoliti bilo kome da im određuje ko će biti deo njihove delegacije. 

"Naravno da SAD i EU neće dozvoliti da im bilo Priština, bilo Beograd kažu ko će biti članovi njihovih delegacija. Ukoliko bi se to dogodilo, to bi zapravo značilo da oni više nemaju nikakav uticaj na proces. To jeste jedna od igara Prištine, odnosno načina da se izvrši kontrapritisak na grupu, ali nema sumnje da od toga nema ništa", zaključuje Vuletić.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR