Glas Javnosti

Cena srebra sve veća!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Srebro "flertuje" sa cenom od 30 dolara prvi put u protekle tri godine, dok interesovanje za dragoceni metal raste zajedno sa globalnim tenzijama.

Srebro je ove godine postalo tražena roba i u ponedeljak se prodavalo za 28,717 dolara po unci, što je rast od 19,2 odsto od početka godine. Metal je prvi put od maja 2021. dostigao brojku od skoro 30 dolara po unci.

Rast cene srebra od početka godine do danas nadmašio je zlato, kojim se u ponedeljak trgovalo za 2.383 dolara, što je skok od 15 odsto ove godine.


"Goldman Saks" je procenio da će ove godine cena zlata ići oko 2.700 dolara po unci, dok za srebro predviđa cenu od oko 32,45 dolara.

Analitičari sa portala "Strit" navode da je za rast cene srebra ove godine "kriva" inflacija zbog koje Federalne rezerve neće smanjiti kamatne stope, porast globalne potražnje, ali i interes investitora širom sveta, ali posebno u Indiji i Kini, za zaštitu bogatstva u uslovima geopolitičkih tenzija.

Poslednji faktor je verovatno bio glavni razlog za povećanje srebra od četiri odsto u protekloj nedelji i 13,7 odsto do sada u aprilu.


Brige da bi sukob na Bliskom istoku mogao da izmakne kontroli podstakli su kupovinu zlata, srebra i platine cele prošle nedelje.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR