Glas Javnosti

ČETNICI KAO AMERIČKI SUPER HEROJI: Đeneral Draža strip junak u SAD!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Već više od pola veka u Srbiji postoji podela na četnike i partizane i bez obzira na to što je Drugi svetski rat odavno završen tenzije po pitanju četničkog pokreta i njegovog komandanta Draže Mihailovića još ne jenjavaju. I dok je za jedne Draža heroj a za druge izdajnik u Sjedinjenim američkim državama Draža Mihailović je bez sumnje heroj i to onaj stripski!

Naime još tokom Drugog svetskog rata pa sve do polovine pedesetih godina prošlog veka u Americi je izlazio strip koji je za temu imao Dražu i četnike koji su bili predstavljeni kao pravi akcioni heroji na krajnje pozitivan način. Bilo je to vreme kada su američkim stripskim tržištem carovali super heroji sa nadljudskim moćima poput Marvelovih junaka Spajdermena, Hulka, Ajron Mena, Tora , Betmena, Supermena… Njima se 1942. godine u magazine “Real heroes comics” (“stvarni stripski junaci”) pridružio i srpski četnički komandant Draža Mihailović.

U uvodniku prvog broja stripa o Draži stoji da rat pravi od ljudi junake ali da ih ne pravi junacima unoforma koju nose već ono srce koja bije ispod te uniforme i da je takav junak bio i Draža Mihailović komandant kraljeve vojske u otadžbini.  

foto: printscreen

U epizodi “Vođa četnika” iz 1943. data je kompletna Dražina biografija od 1937. godine a posebno se ističu njegove reči “da kapitulacija ne postoji u srpskom rečniku”. U stripu o Draži i četnicima nigde se ne spominju partizani ali se pominje Tito koji ni u jednoj epizodi nije Dražin protivnik, ali sa druge strane nemaju nijednu zajedničku akciju. Draža je mudar ratnik u stripu, pravi vođa naroda koji ne želi da prizna nemačku okupaciju.

Lik Draže Mihailovića dosta je realno predstavljen u ctrežu a Dražu su crtali i neki od crtača koji su kasnije srtali i Spajdermena ili Hulka. Strip o četnicima imao je velikog uspeha u Americi sve do početka pedesetih godina kada su ipak super heroji iz Marvelovog univerzuma preuzeli primat ali je Draža nastavio da se sa američkim čitaocima druži sve do 1953. godine.

Zanimljiv je podatak da su američki partneri pokušavali da strip o Draži prodaju i u tadašnjoj Jugoslaviji što je naravno bilo nezamislivo u Titovom režimu a nema podataka da se još negde pojavljivao van SAD.

foto: printscreen

Danas su sveske stripa o Draži i četnicima dosta cenjene na američkom strip tržištu i dostižu dosta visoke cene kod kolekcionara a ko zna, možda se u pravoj strip ekspanziji koja vlada kod naših izdavača poslednjih godina i Draža konačno pojavi na sroskom jeziku u otadžbini.

Inače, strip o Draži Mihailoviću pojavio se i u Srbiji tokom devedesetih a bilo je to kompletno srpsko izdanje-domaćih crtača i scenariste.

foto: youtube

U izdanju časopisa “Pogledi” iz Kragujevca pojavio se samo jedan broj stripa o Draži pod naslovom “Aprilski rat” a reklamni slogan koji ga je pratio glasio je “Zbogom Mirko i Slavko-stigao je đeneral Draža”!

(Glas javnosti/S. Milovanović)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR