Glas Javnosti

Računari će postati dvostruko brži zahvaljujući ovom revolucionarnom proboju

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Istraživači su objavili novu studiju.

Istraživači su objavili novu studiju, koja sugeriše da je moguća dvostruka nadogradnja performansi svakog modernog PC uređaja bez hardverskih unapređenja.

Tim istraživača sa Univerziteta u Kaliforniji, ističe da je došao do revolucionarnog proboja na polju PC tehnologija, koji bi mogao da omogući dvostruke performanse za sve postojeće PC uređaje.


Istraživači su objavili detalje o novom sistemu, nazvanom "simultano i heterogeno multitredovanje" ili SHMT. 

Kako ovaj sistem radi? Moderni računari su trenutno sastavljeni od više procesora, kao što su CPU, GPU i TPU. Zbog toga što je različitim delovima računara dodeljeno obavljanje različitih radnih opterećenja preko instrukcija, postoje uska grla i kašnjenje između podataka koji se kreću između svakog od različitih procesora.

Međutim, SHMT može da reši ove probleme, jer tehnologija omogućava da jedan zadatak bude prenet kroz više procesa istovremeno. Ovo smanjuje opterećenje po procesoru, ali i ubrzava efikasnost zadataka i troši manje energije.

U okviru svog istraživanja, tim je otkrio da SHMT implementacija u testovima rezultira povećanjem brzina procesiranja do 1,95 puta, dok se potrošnja energije smanjuje za oko 51%.

Postoje i neki problemi koje ovaj sistem pokazuje, pa će tako svi uređaji morati da prolaze kroz testove kvaliteta koji će detektovati da li postoje arhitekture koje su nekompatibilne u okviru procesora.

Za sada nije poznato kada ćemo ovaj revolucionarni proboj videti u masovnoj upotrebi, a to će omogućiti veći broj sprovedenih testova.


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR