Glas Javnosti

SRPSKI GOLGETERI MEĐU NAJBOLJIMA U EVROPI: Grabe ka 100 GOLOVA u SEZONI

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Fudbaleri Srbije pružaju vanserijske partije u svojim klubovima ove sezone, a udarne igle našeg nacionalnog tima grabe ka neverovatnih 100 golova u jednoj sezoni.

Pet igrača o kojima je ovde reč su Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Dušan Tadić, Sergej Milinković-Savić i Filip Kostić. Svi zajedno postigli su čak 89 ligaških golova ove sezone, u kupovima su postigli još četiri, a u evropskim takmičenjima dodali su još šest pogodaka.

Najviše se istakao Mitrović, koji je bio najzaslužniji za to što je Fulam izborio prvo mesto u Čempionšipu i povratak u englesku elitu. Srpski golgeter zatresao je mrežu čak 41 put tokom prvenstva, čime je pomerio sve granice.

Oborio je rekord Ajvana Tonija, koji je imao 31 gol u Čempionšipu, a na putu je da obori i rezultat Gaja Vitingema, koji je davne sezone 1992/93. postigao 42 gola u drugom rangu engleskog takmičenja.



Mitrović je i najbolji strelac reprezentacije Srbije u fudbalskoj istoriji, a zahvaljujući njemu "orlovi" su overili i vizu za Katar i ovogodišnji Mundijal.

Drugi najbolji strelac kada je reč o Srbima je očekivano Dušan Vlahović. Golgeter Juventus trenutno je na koti od 23 gola u prvenstvu i drugi je na listi strelaca iza Čira Imobilea, koji ima dva više.

Vlahović je šest od ta 23 gola postigao u dresu bivšeg kluba, tačnije Fjorentine. Od dolaska u "staru damu" zatresao je mrežu šest puta u prvenstvu, a upisao je i jednu asistenciju.



Dušan je osim ligaških golova, tresao mrežu i tri puta u Kupu, dok mu je u prvom nastupu u Ligi šampiona bila potrebna samo 31 sekunda za gol, žrtva je bio Viljareal. Nažalost, to mu je bio i jedini, pošto je Juventus poražen upravo u tom dvomeču od "žute podmornice" ukupnim rezultatom 4:1.

Znajući kakva dva napadača imamo, biće zanimljivo videti za koju formaciju će se odlučiti selektor Dragan Stojković Piksi, kako u Ligi nacija u junu, tako i na Mundijalu u novembru i decembru.

Kada je reč o italijanskim klubovima dolazimo do još jednog Srbina - Sergeja Milinkovića Savića. Srpski vezista je sa Imobileom najbolji tandem u prvenstvu, a zajedno imaju 34 gola (Sergej postigao devet).

Sergej je blizu fudbalskog dabl-dabl učinka, pošto je već sakupio deset asistencija u Seriji A i nedostaje mu još jedan pogodak. On je sa Lacijom igrao i u Ligi Evrope, ali nije uspeo da se upiše u strelce na osam nastupa.



Onaj koji je to uspeo i to tri puta je Filip Kostić. Levo krilo Ajntrahta je najzaslužnije što je tim prošao u polufinale Lige Evrope, jer je u revanšu protiv Barselone postiglo dva gola. Frankfurt je u tom meču slavio sa 3:2, a nakon remija 1:1 u prvom duelu bilo je jasno ko će u polufinale.

Kostić pored tri gola u Ligi Evrope ima i pet asistencija. U nemačkoj Bundesligi stoji još bolje - četiri gola i devet uspešnih dodavanja.Onaj koji iz godine u godinu oduševljava fudbalsku javnost je Dušan Tadić, koji se sa Ajaksom nalazi nadomak nove titule u Holandiji.

Tadić je jedan od najbitnijih šrafova u redovima "kopljanika", a u prvenstvu ima 12 golova ove sezone. Ipak, ono po čemu se mnogo više izdvaja su asistencije. Srpski reprezentativac ih ove godine ima čak 17 i neprikosnoven je kada je reč o ligama širom Evrope.



Kapiten Ajaksa postigao je još dva gola u Ligi šampiona ove sezone, ali se njegova avantura zavšila u osmini finala, pošto su "kopljanici", pomalo i neočekivano, poraženi od Benfike sa 3:2 u ukupnom skoru. Ajaks je neuspeh doživeo i u Kupu, gde je u finalu poražen od PSV-a sa 2:1. Tadić je na putu do finala samo jednom tresao mrežu.

Kada se saberu svi učinci naših glavnih igrača dobije se zbir od 99 golova ove sezone. Takvim uspehom može da se pohvali malo koja zemlja na svetu, a da li će izabranici Dragana Stojkovića Piksija nastaviti da pokazuju maestralne igre i u reprezentativnom dresu ostaje da se vidi do kraja ove godine, piše Nova.




BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR