Glas Javnosti

POČINJE SVETSKO PRVENSTVO U ATLETICI U BUDIMPEŠTI: Evo šta nas sve očekuje već prvog dana

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Ukupno četiri finala prvog dana u Budimpešti

Tačno 40 godina nakon prvog Svetskog prvenstva u atletici održanog u Helsinkiju, Budimpešta će po prvi put organizovati jedan ovakav događaj, najveći sportski u istoriji zemlje.

Subota 19. avgust rezervisana je za veliko otvaranje u 18 časova, međutim program počinje već ujutru.

Više od polovine srpskog tima izaći će na teren novog Nacionalnog atletskog centra u Budimpešti. Dakle, pet takmičara i takmičarki otvoriće šampionat, a prvi će to učiniti Asmir Kolašinac i Armin Sinančević u bacanju kugle. Od 10:30 počinju kvalifikacije, njih dvojica su smešteni u dve različite grupe, pa se nadamo da će obojica moći do finala.

Armin je nacionalni šampion i u boljoj formi, Asmir vicešampion, neko sa ogromnim iskustvom sa velikih takmičenja i nikoga ne bi trebalo da iznenadi ukoliko ih budemo gledali i u večernjem terminu od 20:37 u finalu.

U jutarnjoj sesiji od 12:25 Ivana Vuleta i Milica Gardašević će u skoku udalj tražiti put do očekivanog finala. Dvostruka osvajačica bronzanih medalja sa Svetskih prvenstava (što su ujedno i dve od tri medalje koje Srbija ima na najvećoj svetskoj smotri atletike) svrstana je u red najvećih favorita u borbi za zlato i generalno je neko ko nas je navikao na uspehe.

Plasman u finale koje je na programu u nedelju ne bi trebalo da bude upitan, baš kao ni Milici Gardašević, koja se takođe jako dobro kotira nakon zlata na Evropskim igrama ove godine.

Niz sjajnih rezultata ove sezone Elzan Bibić će probati da produži u trci na 1500 metara. Kvalifikacije u jednoj od četiri grupe, konkretno trećoj, biće prva prepreka našem takmičaru na putu do završnice. On će na stazi istrčati u 19:20.

Ne treba zaboraviti ni ostale sjajne takmičare i takmičarke u pomenutim disciplinama. U bacanju kugle uvek je tu prva zvezda Rajan Krauzer, dvostruki olimpijski pobednik i svetski rekorder. Ne treba zaboraviti ni Džoa Kovača, dvostrukog osvajača zlata na Svetskim prvenstvima, kao ni Toma Volša.

Jamajčanka Akelija Smit biće glavni kandidat za najviše postolje u skoku udalj i konkurencija našim damama, baš kao i serija Amerikanki.

Od Jakoba Ingebrigtsena se najviše očekuje na 1500 metara, međutim tu su i takmičari koji su uspevali da ga ostave bez zlata prošle godine.

Treba napomenuti da će prvog dana biti održana još tri finala pored onog u bacanju kugle. Ujutru od 8:50 u brzom hodanju na 20 kilometara za muškarce, ali i u za gledaoce mnogo atraktivnijim disciplinama na 10 hiljada metara za žene i u štafetnoj trci na 4×400. Naravno, sve to nakon prvobitnih kvalifikacija i u terminima od 20:55 i 21:49.

Od kvalifikacionih bitaka izdvajamo i muške u sprintu na 100 metara koje počinju u 12:35.

Glas javvnosti / O10S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR