Glas Javnosti

Završena je grupna faza Lige šampiona

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Jesenji deo Lige šampiona je završen, i dobili smo šesnaest timova koji će nastaviti takmičenje na proleće. Pored njih, osam timova će imati priliku da se takmiči u Ligi Evrope dok će svi oni koji su završili na četvrtom mestu u svojim grupama morati da se zadovolje samo grupnom fazom, i da svoju šansu čekaju sledeće godine.

Mančester Junajted - novo razočaranje

U grupi A se desilo i možda najveće iznenađenje prve faze Lige šampiona. Bajern iz Minhena je sigurnim igrama osvojio prvo mesto, a kolo pre kraja su se za drugu poziciju borila sva tri druga tima. Mančester Junajted je promenljivim igrama doveo svoju poziciju oko prolaska u pitanje, a samo delimice je zavisio od toga šta će uraditi u utakmici protiv Bajern Minhena kod kuće. Uz to su morali da se nadaju da Kopenhagen neće pobediti Galatasaraj kako bi na kraju ipak mogli da prođu u drugu fazu. No, desilo se baš ono što su najmanje očekivali. Bajern ih je pobedio na “Old Trafordu” rezultatom 1:0, a Kopenhagen je istim rezultatom slavio protiv Galatasaraja. To je značilo da Danci prolaze kao drugi iz ove grupe, a da Galatasaraj ide u Ligu Evrope. Mančester Junajted je završio na četvrtom mestu, i da na taj način još jedanput razočara sve svoje navijače. Igre koje ove godine njegovi igrači prikazuju su u najmanju ruku problematične. No, i pored toga se nalazi pri vrhu u Premijer ligi, ali u Ligi šampiona nisu imali puno vremena i snage za popravni tako da su ovogodišnju sezonu završili već u ovom trenutku.

Iz grupe B u drugu fazu takmičenja idu Arsenal i PSV iz Ajndhovena. Engleski tim je prilično sigurnim igrama došao bez većih problema do prvog mesta u grupi koja mu je bila prilično naklonjena s obzirom na jačinu timova. Ono što ovde predstavlja određeno iznenađenje, a u čemu se slažu i mnogi na sportskom klađenju su vrlo loše igre Sevilje koja nije uspela da se domogne ni trećeg mesta, i tako pokuša da još jedanput dođe do trofeja u Ligi Evrope. Španska ekipa ove sezone igra prilično slabo, ne stoji dobro ni u španskom prvenstvu, a čak ni prilično izjednačeni timovi u njihovoj grupi u Ligi šampiona nisu mogli da im pomognu da prođu u narednu fazu. Iz ove grupe će kao trećeplasirani tim koji će ići u Ligu Evrope biti francuski Lens.

 

Real Madrid - maksimalan učinak

U grupi C Real iz Madrida nije imao većih problema sa svojim rivalima. Izuzetno dominantno je osvojio prvo mesto sa svih šest pobeda iako se u nekoliko utakmica činilo da neće stići do sva tri boda. Napoli ove godine nije mogao da im bude ravnopravan konkurent, ali su i pored toga Italijani uspeli da prođu u drugi krug osvojivši drugo mesto. U ovoj grupi se možda više očekivalo od ekipe Union Berlina koja je u proteklih nekoliko godina pravi hit kako u nemačkom prvenstvu tako i u Evropi, ali je serija izuzetno loših rezultata u proteklih dva meseca uslovila da nemački tim završi na poslednjem mestu iako je čak i u poslednjem kolu imao priliku da pobedi Real Madrid i tako završi treći. No, u tome ipak nije uspeo te je to mesto i prolaz u Ligu Evrope ostvarila portugalska Braga.

U grupi D dve ekipe su imale isti broj bodova nakon šest kola, i te dve ekipe su prošle u drugi krug. No, na prvoj poziciji je zbog bolje gol razlike ipak završio Real Sosijedad koji je pokazao da ima tim i za evropska takmičenja. Drugi je bio Inter koji ove godine takođe igra odlično, ali ipak nije uspeo da u dva meča savlada španski tim. Benfika je završila kao treća u ovoj grupi, i to samo zahvaljujući većem broju datih golova u odnosu na Red Bul Salcburg. Svakako je da se više očekivalo od portugalskog tima, pa čak i da napadne prvo mesto u ovoj grupi.

 

PSŽ ipak prošao dalje

 U grupi E Atletiko Madrid je pokazao da je prošla godina bila samo izuzetak kao kada u seriji dobrih igara zapadne neka loša slot igra, te je osvojio prvo mesto i sigurno prošao u drugi krug. Na drugom mestu se našao Lacio dok je treći bio Fejenord. Na poslednjem mestu je završio Seltik koji je tek u poslednjem kolu uspeo da dođe do svoje prve pobede u grupi što je ipak bilo malo za bilo kakav bolji plasman ove godine.

Grupa F je odmah po završetku žreba nazvana “grupom smrti”, a utakmice su pokazale da je to bila sa pravom. Nakon svakog kola tabela se potpuno menjala, i niko sa sigurnošću nije mogao da prognozira ko bi na kraju mogao da prođe u drugi krug. Čak je bilo vrlo verovatno da i PSŽ završi u Ligi Evrope, ali se to ipak nije dogodilo. U poslednjem kolu je ekipa iz Pariza remizirala sa Borusijom iz Dortmunda, i zahvaljući rezultatu druge utakmice, uspela je kao druga da prođe dalje. Borusija je završila na prvom mestu dok je Milan pobedom nad Njukaslom na kraju ipak došao do Lige Evrope. Da je Njukasl pobedio, on bi nastavio takmičenje u Ligi šampiona, ali su ih povrede u potpunosti desetkovale, pa će svoju šansu morati da potraže sledeće godine.

 

Crvena Zvezda daleko od nastavka takmičenja

Grupa G je ljubiteljima fudbala u Srbiji bila najzanimljivija jer se u njoj takmičila i Crvena Zvezda. Iako grupa nije bila laka, mnogi su se nadali da bi beogradski klub mogao da bude ovogodišnje iznenađenje Lige šampiona, te su mnogi očekivali da se plasira u Ligu Evrope. No, opet se pokazalo da je kvalitet srpskog fudbala i dalje veoma daleko od bilo kakve ozbiljne evropske priče. Crvena Zvezda je u ovoj grupi iole ravnopravno igrala samo sa ekipom Jang Bojsa, i tu je možda propustila neke svoje šanse. No, čini se da su na kraju Švajcarci ipak zasluženo u Ligi Evrope dok je ekipa Lajpciga pored dominantnog Mančester Sitija prošla u drugi krug.

Što se tiče grupe H, ona je bila prilično zanimljiva iako se nije tako činilo nakon što su grupe formirane posle žreba. Do poslednjeg kola je Šahtjor imao priliku da se plasira u drugi krug što bi im pobeda protiv Porta u gostima i omogućila. No, portugalski šampion je bio dominantan na svom terenu, i nakon pobede za sve ljubitelje klađenja uživo od 5:3 plasirao se kao drugoplasirana ekipa u narednu rundu dok je Barselona bila prva u ovoj grupi. Šahtjor je morao da se zadovolji trećim mestom, a kao četvrta je završila ekipa Antverpena koja je u poslednjem kolu došla i do prvih bodova pobedom kod kuće nad Barselonom.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR