Glas Javnosti

Ajaks posle odlaska Tadića tone sve dublje

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Ajaks je promenio čitav tim ovog leta, međutim, niko nije ni mogao da nasluti da će legendarni holandski tim poslednji na tabeli Eredivizije, nakon deset odigranih kola.

Doduše, Ajaks ima dva meča manje, od čega je jedan protiv RKC-a, koji je prekinut u samom finišu meča, pri vođstvu "kopljanika" (3:2), međutim, ovakav rasplet niko nije mogao da očekuje u čitavoj Evropi.

Četvorostruki osvajač Lige šampiona je u desetom kolu poražen u velikom derbiju od PSV-a sa 5:2, iako su imali prednost od 2:1 na poluvremenu, a trenutno su "zakucani" za dno tabele, sa svega pet osvojenih bodova, tri manje od Vitesea, prve ekipe u sigurnoj zoni.


Ceh loših rezultata je već platio Moris Stajn, koji je smenjen sa mesta šefa tručnog štaba, a za kog se ispostavilo da je samo jedna u nizu grešaka uprave kluba iz Amsterdama, nakon Alfreda Šrojdera, Svena Mislinata...

I, kada su svi očekivali da će Ajaks za trenera dovesti neko poznato, jako ime, koje bi možda i uspelo da preokrene sezonu ovog velikana, u Amsterdamu su se odlučili za Džon van et Šipa, ne baš slavno trenersko ime, koji je i zvanično postavljen za šefa stručnog štaba.


On je u karijeri igrao za Ajaks čak 11 godina, nakon toga je četiri godine igrao u Đenovi, a upisao je 41 nastup za selekciju Holandije. Ipak, mnogo uspešniju karijeru je imao kao igrač, nego kao trener.

Počeo je 1997. u mlađim kategorijama Ajaksa, početkom 21. veka, zatim je kratko radio u Tventeu, da bi od 2004. do 2008. godine bio pomoćnik u reprezentaciji Holandije. Naredne dve sezone je bio u stručnom štabu Ajaksa, kratko je bio i vršilac dužnosti na mestu prvog trenera, a zatim je krenuo put fudbalski egzotičnih destinacija.

Od 2010. do 2012. je vodio Melburn Hart u Australiji, potom je godinu dana radio u meksičkom Čivasu, da bi se brzo vratio u Australiju, gde je bio trener Melburn sitija u četiri sezone. Vodio je i Cvole (2017-2018), odnosno reprezentaciju Grčke (2019-2021).

Ajaks već godinu i po dana vuče katastrofalne poteze, a videćemo hoće li et Šip biti izuzetak i uspeti da spase sezonu. Priliku za dobar početak će imati već u četvrtak, kada će tim iz prestonice Holandije ugostiti Volendam, a tri dana kasnije će na "Johan Krojf Areni" gostovati Herenven.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR