Glas Javnosti

SITI DEKLASIRAO REAL: Dobili smo drugog finalistu u vrlo dominantnom meču domaćina na Etihadu

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Fudaleri Mančester sitija drugi su učesnici ovogodišnjeg finala Lige šampiona koje će se 10. juna odigrati na stadionu "Ataturk" u Istanbulu.

Engleski tim je u revanš meču polufinala bio bolji od aktuelnog branioca trofeja Real Madrida 4:0 (2:0), a kako je prvi meč u Španiji pre nedelju dana završen bez pobednika, Ostrvljani će se drugi put u klupskoj istoriji boriti za "ušati pehar".

Pre tri godine ih je u Portu savladao Čelsi (0:1), a ove godine će im rival biti Inter koji je u utorak uveče eliminisao ekipu Milana.

Duel na "Etihadu" bio je istorijski za trenera španskog tima, Karla Anćelotija koji je postao stručnjak sa najviše vođenih utakmica u Ligi šampiona, budući da mu je ovo bila 190. u elitnom takmičenju, čime je iza sebe ostavio legendarnog menadžera Manečster junajteda Aleksa Fergusona koji je 190 puta vodio meč u Ligi šampiona.

Pored toga, Italijan je, uz kolegu sa druge strane terena, Pepa Gvardiolu, postao jedini stručnjak koji je u Ligi šampiona sa po dva kluba igrao 50 i više utakmica, jer ovo mu je bio 50. meč sa Real Madridom, a pre toga je Milan vodio na 73 susreta.

Međutim, neće mu ovaj meč ostati u lepom sećanju, budući da njegovi igrači, ne da nisu bili blizu pobede, već su još u prvom poluvremenu mogli da dožive pravu katastrofu. Kao ilustracija i neverovatan podatak da su u prvih 15 minuta susreta gosti iz Madrida imali samo 13 uspešnih dodavanja, što govori koliko je Siti bio dominantan.

Jednostavno, domaći su, vođeni velikom podrškom sa tribina krenuli agresivno, potpuno su sasekli vezni red Madriđana i šanse su se ređale jedna za drugom.

Najpre je Erling Haland pokušao dva puta glavom, ali je Tibo Kurtoa fantastično intrvenisao, a onda je na scenu stupio Bernanrdo Silva i pogotcima u 23. i 37. minutu praktično rešio pitanje putnika u finale, što je kasnije samo potvrdili Militao autogolom i Hulijan Alvarez u drugom delu meča.

Istina, možda bi konačan ishod bio drugačiji da je Toni Kros u 35. minutu umesto prečke pogodio mrežu rivala, ali generalno gledano, gosti nisu zaslužili da Mančester napuste kao finalisti Lige šampiona.

Istina, u drugih 45 minuta Anćelotijeva ekipa je bila nešto konkretnija, više je uspevala da prebaci težište igre na polovinu protivnika, ali ni blizu da naprave preokret kao što su to uspeli pre godinu dana u istoj fazi takmičenja protiv istog kluba.

Tada je Siti do 90. minuta vodio 1:0, da bi Rodrigo sa dva gola u 90. minutu doneo produžetak, budući da je u Mančesteru bilo 4:3 za engleski tim, a onda je Karim Benzema u 95. minuto doneo Realu prolazak u finale, a onda je u borbi za trofej savladan Liverpul (1:0).

Ali to je samo lepa prošlost za španskog velikana, dok je realnost je da za 90 minuta protiv Mančester sitija nisu stvorili ozbiljnu priliku da ugroze čuvara mreže domaćih i da im je ovo jedno od najlošijih izdanja, ne samo ove godine, već nekoliko poslednjih sezona. Pre trofeja u Ligi šampiona su ostali i bez onoga u La Ligi, a samo su u Kupu Kralja uspeli da osvoje pehar. 

A, realnost je i to da je Pep Gvardiola postao prvi trener u istoriji koji je tri puta uspeo da eliminiše Real Madrid u Ligi šampiona, pa će se zato u Istanbulu boriti za svoju treću titulu šampiona Evrope, a prethodne dve je osvojio kao šef stručnog štaba Barselone. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR