Glas Javnosti

SELEKTOR OTKRIO KAKO BIRA TIM: Sa Portugalom je finale! I da nam treba bod IGRALI BI NA POBEDU u Lisabonu

Fudbal
Autor: Glas Javnosti

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi saopštio je danas spisak od 26 igrača za kvalifikacione mečeve za Svetsko prvenstvo protiv Luksemburga i Azerbejdžana.

Na spisku su golmani: Marko Dmitrović (Sevilja), Predrag Rajković (Rems), Mile Svilar (Benfika), odbrana: Strahinja Pavlović (Monako), Miloš Veljković (Verder), Stefan Mitrović (Hetafe), Uroš Spajić (Krasnodar), Matija Nastasić (Fiorentina), Nikola Milenković (Fiorentina), vezni red: Nemanja Gudelj (Sevilja), Saša Lukić(Torino), Nemanja Maksimović (Hetafe), Uroš Račić (Valensija), Marko Grujić (Porto), Sergej Milinković-Savić (Lacio), Darko Lazović (Verona), Filip Mladenović (Legija), Mihailo Ristić (Moneplje), Nemanja Radonjić (Benfika), Filip Kostić (Ajntraht), Filip Đuričić (Sasuolo), Andrija Živković (PAOK), Dušan Tadić (Ajaks), napad: Aleksandar Mitrović (Fulam), Dušan Vlahović (Fiorentina) i Luka Jović (Real Madrid).

Srbija 9. oktobra igra na gostovanju protiv Luksemburg, a tri dana kasnije u Beogradu dočekuje Azerbedžan."Svaka utakmica je izazov. Znamo da nas očekuju dve utakmice koje moramo da rešimo u svoju korist, s punim respektom prema protivniku, ali još većim prema sebi. Uz naš stil, možemo da dođemo do rezultata. Na to smo fokusirani. Nećemo nikoga potceniti, to ne dolazi u obzir. Moramo da shvatimo najozbiljnije sve utakmice, u tom smislu nemojte brinuti. Srbija će dati svoj maksimum i protiv Luksemburga i protiv Azerbejdžana"; kaže selektor.

Iako su na redu Azerbejdžan i Luksemburg Piksi već razmišlja o Portugaliji, koju smatra finalom kvalifikacija za SP.

"Imamo dve prepreke do finala. Kad kažem finale, mislim na Portugal u Lisabonu, bez obzira da li smo pobedili u Dablinu ili nesrećno odigrali tamo 1:1. Ta utakmica svakako odlučuje. I da nam treba nerešeno u Lisabonu, mi ćemo ići na pobedu. To je naša filozofija i to tražim od naših igrača. Nisam pratio medije posle Dablina, jer sam bio fokusiran na šokantan rezultat i način na koji smo dali gol sebi. I Šerif dođe i pobedi Real usred Madrida, dešavaju se takve stvari. Slažem se da mentalitet naših igrača, sistem, postavka na terenu, sve to je na mestu, da mene čini zadovoljnim. Insistiraću i ono što smo videli u Dablinu, Srbija mora da igra takav fudbal."

Piksi je pričao o Sebastijanu Tilu, Luksemburžaninu koji je srušio Real Madrid u dresu Šerifa:

"Pa neće se desiti nama! Ako ćemo da se plašimo jednog igrača, onda ne treba ni da igramo kvalifikacije ni da idemo na Svetsko prvenstvo. Svaki tim ima nešto dobro u svom timu. Želimo da pokažemo da smo spremni da se borimo do kraja i to je naša filozofija. Treba paziti, naravno, apostrofirali smo na sastanku te šuteve sa distance i Tila smo videli, da može dobro da šutne. Ali može i kod nas Gudelj ili Sergej. Utakmicu ćemo pripremiti na najbolji način, budite uvereni."

Vratio se Piksi i na gostovanje u Dablinu.

"Realizacija je bila uzrok. Fudbal je umetnost, da bi se bavio umetnošću, moraš da si kreativan. Da bi bio kreativan, moraš da imaš fudbalsku inteligenciju. To ja tražim od svojih igrača, oni to znaju da vrate. Način na koji smo odigrali i stvarali šanse i na koji smo prezentovali fudbal je nešto što je prelepo i želim da vidim u fudbalu. Važno je pobediti, ali za mene je važan i način na koji dolaziš do pobede. Desi se da oni imaju golmana koji to veče brani kao verovatno nikad više u životu. Nismo u realizaciji bili kako treba, trebalo je da bude tri, četiri, pet razlike za nas, objektivno. Završi se nerešeno, a mogli smo i da izgubimo. E to je fudbal. To pravljenje šansi koje smo imali je bilo fantazija."

Otkrio je selektor i kako bira sastav...

"Tim pravim po svom osećaju, ne znam kako da to objasnim. Filing... Mislim da ne grešim. Taj prvi osećaj i slika koja mi se stvori, to je jednostavno to. Sam sa sobom u sobi, papiri, olovke, protivnik, mogućnosti koje mogu da se dese... Jednostavno, taj prvi osećaj je taj koji biram, ne postoji sila koja to može da promeni. Ne daj Bože jedino da se neko ne razboli. Jer to je tim koji pravim noć pred utakmicu. Kada se pravi tim, svaki trener gleda da izvuče maksimum, da predvidi šta bi moglo da bude. Bar sam ja čist sam sa sobom. Meni je važno da u ekipi nemam problema ko će početi, ko će ući... To im je još u martu objašnjeno i oni su to shvatili. Niko me ne zove da mi kaže ko da igra..."

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR