Glas Javnosti

Sećanja iz Tuluza: Još boli prečka Peđe Mijatovića

Fudbal
Autor: Glas Javnosti

Tog 29. juna 1998. godine cela Jugoslavija je plakala dok se tresla jedna prečka na stadionu u Tuluzu.

Igrao se 50. minut osmine finala Svetskog prvenstva između Holandije i Jugoslavije, kada je pri rezultatu 1:1 Jap Stam povukao za dres Vladimira Jugovića u svom kaznenom prostoru.

Loptu je na belu tačku stavio naš tada najbolji napadač, heroj Real Madrida nekoliko meseci pre toga u finalu Lige šampiona.

Predrag Mijatović se zatrčao i lansirao loptu ka golu Edvina van der Sara. Prevario je visokog Holanđanina, ali ga nije savladao – isprečila se prečka!

-Nekako sam bio siguran da ću dati gol, nisam previše razmišljao o drugačijem scenariju. To sam shvatio kao deo posla koji moraš da odradiš. Spustio sam loptu na onu tačkicu, pogledao golmana. Van der Sar je visok golman, ima dugačke ruke, odjednom mi se gol tako suzio, pomislio sam na to šta treba da radim i odlučim se da podignem malo loptu. Šutnuo sam po sredini, ali ona je udarila u prečku i pala na zemlju- rekao je Mijatović 20 godina posle toga.

-Pomislio sam da nekim slučajem nije prešla gol-liniju, a onda shvatiš da si tragičar, kad ti se sve sruši na svetu. Najgori trenutak u mojoj karijeri. To su takvi momenti, a kroz glavu ti prolazi da si postigao pogodak, verovatno bismo otišli ko zna koliko daleko na tom šampionatu i ko zna šta bi bilo sa nama, ali to je fudbal. Onda te teše kolege iz reprezentacije: "Nema veze", a znaš da su srećni što oni nisu bili u toj situaciji. To je sportska nepravda, svi te teše, ti se zahvaljuješ, dok ostali likuju što nisu bili u mojoj koži. Onda kreću komentari među igračima, naravno, ne kad sam ja tu, već među sobom kako bi oni sigurno postigli taj pogodak.

Kazna je stigla na najsuroviji način, Edgar Davids je u nadoknadi vremena odveo Holandiju u četvrtfinale.

Utakmicu je komentarisao čuveni Milojko Pantić, koji tu prečku nikada nije zaboravio, a ni oprostio.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR