Glas Javnosti

САД ЈЕ ВИШЕ "РОБИЊО": Популарни Здравко Мамић Мамињо добио ШЕСТ И ПО ГОДИНА робије

Fudbal
Autor: Глас јавности / Н1 / од 06.06.2018.

Бивши челник и садашњи саветник Динама из Загреба Здравко Мамић, његов брат Зоран, бивши Динамов директор Дамир Врбановић и порезник Милан Пернар осуђени су неправоснажно због извлачење новца из тог загребачког фудбалског клуба.

Жупанијски суд у Осијеку осудио је Здравка Мамића на укупно шест и по година затвора, Зорана Мамића на четири године и 11 месеци, Милана Пернара на четири године и два месеца, а Дамира Врбановића на три године.

Канцеларија за борбу против корупције и организованог криминала (УСКОК) терети их да су извлачењем новца од трансфера играча, утајом пореза и другим незаконитостима оштетили загребачки клуб за око 116 милиона куна (15,5 милиона евра), а државни буџет за 1,6 милиона евра.

Међу спорним трансферима су и трансфер капитена хрватске фудбалске репрезентације и играча Реал Мадрида Луке Модрића и играча Ливерпула Дејана Ловрена у стране клубове.

Ако пресуда постане праоснажна, сви осуђени мораће да врате имовинску корист. По хрватском закону особе осуђене на казну већу од пет година морају у затвор до правоснажности пресуде.

Тужилаштво сматра да двојица играча приликом одласка из Динама у Тотенхем, односно у Олимпик Лион, нису имала право на 50 одсто трансферног обештећења, већ да је на тај начин Мамић извлачио новац из Динама.

Обојица су сведочила на суђењу Мамићу у његову корист. Због промене делова исказа датих током истраге у корист Здравка Мамића, тужилаштво је покренило истрагу против двојице фудбалера, а у међувремену је против Модрића подигло и оптужницу због давања лажног исказа на суђењу Мамићу.

Мамић се није појавио на изрицању пресуде јер се налази у Босни и Херцеговини, односно Међугорју. На изрицању пресуде нису били ни остали оптужени у том случају.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR