Glas Javnosti

"Prosinečki je vikao na igrače, polovini ni ime nije znao"

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Haris Medunjanin, bivši fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine, otkrio je malo poznate stvari iz svlačionice nacionalnog tima.

On se osvrnuo na period od prethodnih sedam-osam godina i u podkastu "Opsajd" izneo sve što mu je smetalo dok je nosio dres "zmajeva".

- Kada dođeš kod nas, drugačije je nego u Holandiji. Tamo ima mnogo pripreme i analize, a kod nas je više 'hajde igraj'. U BiH nema ničega, gledali smo TV, a da nismo znali ni ko igra, ni šta igra. Mi smo verovali u sebe jer smo imali dobre igrače i to je razlog zašto smo otišli na Svetsko prvenstvo, a ne neke taktičke zamisli. Jednostavno, poklopilo se. Sušić je pustio igrače koji su bili najbolji da igraju, upravo zbog toga, što posebno cenim kod njega - rekao je Medunjanin.

Medunjanin je otkrio i kakve je nesuglasice imao sa dvojicom selektora – Mehmedom Baždarevićem i Robertom Prosinečkim.

- Kako sam bio stariji rekao sam Baždareviću šta mislim. Rekao sam mu: 'Ja ne znam jesi li ti selektor ili šta si, ti se bojiš svakoga, ne znam zašto si onda trener'. To je bilo pred turneju u Japan u koji niko nije htio da ide. Ni ja nisam želio, a onda me Baždarević moli. Kažem mu: 'Što moliš mene, a ne njih, ako smo ekipa onda idemo svi'. Ovi malo veći igrači su mogli raditi šta požele jer ih niko nije dirao, a onda sam otišao tamo jer volim nogomet. Kod Prosinečkog je bilo slično, u Americi na turneji se drao na igrače i jedva sam čekao da dođu oni iskusniji, ali on je onda šutio, što meni smeta - dodao je Medunjanin.

Medunjanin smatra da je najvažnije kod trenera da pokaže karakter.

-Ja sam mišljena da kad trener nema karakter i kada su igrači jači od njega, onda od te priče nema ništa. Ne može igrač biti bitniji od trenera, on mora biti ponekad strog i pokazati karakter. Kod Baždarevića smo jedino radili detaljne pripreme unaprijed, dok Prosinečki polovini igrača nije znao ni imena - zaključio je Medunjanin.

Medunjanin (35) je za selekciju Bosne i Hercegovine odigrao 60 utakmica i postigao devet golova.

Trenutno nastupa za američki Sinsinati.

 

 

Izvor: B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR