Glas Javnosti

Policajka iz Londona prva žena trener jednog elitnog muškog fudbalskog tima

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Helen Nkvoča ušla je u istoriju fudbala kad je pre mesec dana sela na klupu muške ekipe TB 1892 sa Farskih Ostrva.

Ova 45-godišnja žena rođena u Londonu postala je prva dama trener muške fudbalske ekipe, koja se takmiči u elitnom rangu jedne evropske zemlje.

Zanimljivo je da je po profesiji policajka. Svojevremeno je u potrazi za poslom radila u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama. Poziv sa Farskih Ostrva zadesio je u Čikagu:

"Nisam razmišljao dvaput", kaže Helen Nkvoča u razgovoru za BBC sport.

 

Ekipa TB 1892 zauzima ubedljivo poslednje mesto na tabeli sa samo tri osvojena boda u 23 utakmice. Ne samo zbog toga uprava kluba odlučila je da šansu pruži jednoj dami.

- Reakcije ljudi su bile različite zbog mog pola, ali navikla sam. Trenirati mušku ekipu za mene nije ništa novo. Radila sam sa više muških igrača nego ženskih. Jedino je drugačije što je ovo viši nivo, kaže Helen.

Oduševljena je Farskim Ostrvima. Nikada ranije nije bila u ovoj državici.

- Ovo je kao zemlja iz bajke! Tako je lepo, verovatno jedno od najlepših mesta koje sam ikada videla. Nema mnogo ljudi, u našem mestu je oko 2.000 stanovnika. Na utakmice često idemo trajektom, pa automobilima. Takođe je veoma vetrovito, lopta je često u vazduhu što je veliki izazov za fudbal.

Ova hrabra žena nastavlja da krči svoj fudbalski put. Za sada nije uspela da zaustavi brod koji tone. U prve dve utakmice kao trener ovog kluba doživela je dva poraza. Međutim, vidi se napredak. U drugom meču poraženi su samo sa 1:0 iako su imali igrača manje na terenu.

(Glas javnosti/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR