Glas Javnosti

PELE JE IMAO MOĆ DA ZAUSTAVI RAT: Neverovatan događaj koji svedoči ko je bio pravi KRALJ FUDBALA!

Fudbal
Autor: Glas javnosti/Novosti

Legendarni Pele preminuo je u 83. godini života, a za život harizmatičnog Brazilca vezuju se razne priče.

Tokom šezdesetih godina Nigerija je bila u vihoru stravičnog građanskog rata. Ali kada je fudbalska legenda Pele došao sa svojim saigračima u posetu Nigeriji kako bi odigrali meč, dve zaraćene strane su odmah dogovorile primirje kako bi gledali majstora fudbala.

Da fudbal ima tu mogućnost da ujedini ljude pokazao je taj dan. Jedan fudbalski meč je tako barem na kratko zaustavio jedan od najbrutalnijih sukoba 20. veka - Biafranski rat.

Sukob je bio između federalnih vlasti Nigerije i samoproklamovane republike Biafra. Međunorodna zajednica je bila nemoćna u organizaciji primirja.

A onda se pojavio Pele

Naime, tokom 1969. godine fudbalski velemajstor je trebalo da poseti Nigeriju sa svojim klubom - "Santos"- i da potom odigra revijalni meč. Utakmica je bila zakazana ranije, a iz finansijskih razloga Brazilci nisu želeli da je otkažu.

S jedne strane, "Santos" je u to vreme bio toliko dobra ekipa da je dobijala velike svote novca kako bi putovala po svetu i igrala sa najboljim lokalnim timovima.

S druge strane, Pele je bio neprikosnoveno najbolji fudbaler sveta.

Tako da je i više nego razumljivo što niko u Nigeriji nije želeo da propusti da vidi legendu na delu, ma koliko god bili posvećeni ratu koji se u to vreme vodio.

Odmah je potpisano dvodnevno primirje. Vojnici sa obe strane su prisustvovali meču. Bez incidenata. Posle samo 48 sati vratili su se međusobnom ratovanju.

Tako je Pele, barem na dva dana, zaustavio rat.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR