Glas Javnosti

OVO JE NOVI VLASNIK ČELSIJA: Amerikanac nasledio Abramoviča, za mnoge je NEPOZNAT (FOTO)

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Čelsi je u ranim jutarnjim satima u subotu potvrdio da je dogovoren dogovor o prodaji kluba Todu Boiliju. Tako će Amerikanac naslediti Rusa Romana Abramoviča na mestu vlasnika "plavih".

Boili, Klirlejk Kapital, Mark Valter i Hansjerg Vis su deo grupacije koja je za 4,96 milijardi evra otkupila klub sa "Stamford Bridža".

Od tog iznosa, 2,96 milijardi je plaćeno za akcije kluba, a dodatne dve milijarde je namenjeno za "korist kluba". Prihod će biti deponovan na zamrznuti bankovni račun u Velikoj Britaniji.



Novi vlasnik Čelsija je možda novo ime za mnoge u fudbalu, ali on je vrlo dobro poznato lice ljubiteljima američkog sporta. Boili je već suvlasnik Los Anđeles Lejkersa i Los Anđeles Dodžersa. On drži 27 odsto udela u Lejkersima i 20 odsto u Dodžersima.



Ovo nije prvi put da je pokazao interesovanje za fudbal, a izveštaji sugerišu da je pokušao da kupi klub iz Zapadnog Londona još 2019. godine.

Sankcije uvedene protiv Romana Abramoviča nakon ruske invazije na Ukrajinu, međutim, dale su mu šansu da konačno realizuje svoje planove.



Boili je ranije otkrio neke od svojih strategija i ključeva svog uspeha u svetu biznisa.

- Kada pregovaram, cilj nije da postignem najbolju ponudu za sebe, već za sve strane - rekao je Boili na jednom događaju u školi u rodnom Merilendu.

- Većina ljudi pokušava da iscedi svaki cent za sebe. Ta strategija im zarađuje više novca na jednom konkretnom poslu, ali ne gradi poverenje ili dugotrajne odnose.


Nakon što je diplomirao finansije na koledžu Vilijam i Meri 1996, pogađao je i Londonsku školu ekomonije. Karijeru je započeo u Siti banci u Njujorku, da bi potom prešao u CS First Boston, na odeljenje Kredi Svis. Zatim je prešao u JH Vitnei & Co, a onda u Guggenheim Partners 2001.

Dugo je radio zajedno sa Markom Volterom, drugim članom konzorcijuma koji je otkupio Čelsi. Boili je takođe poznat po svojoj filantropiji, ulagao je u brojne dobrotvorne organizacije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR