Glas Javnosti

OTVORENA 'PANDORINA KUTIJA': Kako bi slučaj Slovana i skandalozna odluka UEFA mogla da utiče na Zvezdu, Partizan, TSC i Vojvodinu?

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Svet fudbala ostao je zatečen odlukom UEFA, nakon što je jedan od članova stručnog štaba Slovana iz Bratislave bio pozitivan na testu prilikom ulaska na Farska Ostrva, pred utakmicu prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv KI Klaksvika, uprkos tome što je pre polaska na put na testiranju bio negativan.

UEFA je, po dobijanju informacije o zaraženom, Slovanu ponudila utakmica bude pomerena na petak, uz uslov da na njemu nastupe igrači koji nisu bili u kontaktu sa prvotimcima, što sastavu iz Bratislave ostavlja mogućnost da na Farska Ostrva dovede rezervni sastav. Ova ekipa je, inače, trenutno poslednjeplasirana na tabeli slovačke Druge lige. Slovan je najavio žalbu, ali teško da će ova situacija biti okončana pozitivno po njih, s obzirom na to da UEFA poprilično nemilosrdno primenjuje svoj protokol o korona virusu. Takođe, i mogućnost ostanka na Farskim Ostrvima u trajanju od 14 dana je nezamisliv. 

Sve ovo bi moglo da ima izuzetno negativne posledice i po srpske klubove. Naime, iako su u Crvenoj zvezdi u više navrata ponovili da igrače redovno testiraju, a ista situacija je i u redovima Partizana, Vojvodine i TSC-a, dovoljno je da jedan test bude pozitivan, makar i lažno, pa da čitava sezona, kada su u pitanju evrotakmičenja, bude u najmanju ruku dovedena u pitanje.

A kako naši klubovi zavise od učinka u Evropi, jasno je da bi jedan pogrešan korak bilo kog pojedinca u ekipi, bilo da je u pitanju fudbaler ili član ekspedicije, mogao skupo da košta ne samo taj klub, već i srpski fudbal generalno. 

Da ovo nije izolovan slučaj pokazuju i primeri Drite i Prištine, ekipa sa Kosova koje su već izbačene jer su, doduše svesno, prekršile protokole UEFA, a utisak je da na ovome neće stati, tako da će u narednim nedeljama broj zaraženih gotovo sigurno imati ogromnog uticaja na razvoj situacije u evrokupovima.

Ostaje nepojašnjeno zašto obavezan odlazak u karantin u trajanju od dve nedelje važi za čitavu ekipu, ukoliko su testovi koji su urađeni na aerodromu po ulasku u zemlju bili negativni, pogotovo jer ova, nazovimo je "siva zona", UEFA-i daje mogućnost da kraja i prekraja tok kvalifikacija po svom nahođenju. 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR