Glas Javnosti

OSMORICA 'OTPISANIH': Stankovićeva Zvezda polako dobija fizionomiju, ali neki od miljenika odlaze bez pompe

Fudbal
Autor: Strahinja Nikolić

Dosadašnji tok sezone crveno-beli bi mogli da okarakterišu kao u najmanju ruku zadovoljavajući, s obzirom na to da se u u šampionatu Srbije vezali pet pobeda, a na to dodali i dva trijumfa u kvalifikacijama za Ligu šampiona. No, u narednim nedeljama a možda čak i danima uslediće nekoliko velikih promena u igračkom kadru pošto će klub napustiti čak osam fudbalera.

Prvi među igračima koji će uskoro imati epitet "bivšeg" je Srđan Babić. Štoper će ostatak ove sezone provesti u portugalskom Familikau. Babić ove godine nije dobio šansu, povratkom Nemanje Milunovića u zadnju liniju nestao je sa radara Dejana Stankovića, a s obzirom na to da je još uvek mlad (24 godine), dobre partije u Portugalu mogle bi da i njemu i Zvezdi donesu mnogo.

Pored njega, pitanje je dana kada će kofere spakovati Veljko Simić. Fudbaler kog su navijači dočekali "na nož" zbog načina na koji je kao omladinac otišao sa Marakane, uprkos tome što je u nekoliko navrata odigrao zaista dobre mečeve, češće je izazivao nerviranje pristalica crveno-belih, a još od druge polovine prošle sezone jasno je da Stanković ne računa na njega. Simić će najverovatnije otići u kiparski APOEL.

Treće ime koje ćemo u nastavku sezone gledati u nekom drugom dresu je Dušan Jovančić. Sjajno je počeo po dolasku, ali je u drugoj sezoni znatno pao u formi, a iako je tokom Stankovićeve prve polusezone bio maltne zacementiran, utisak je da je to bilo samo zato što Seku Sanogo nije mogao da igra. Sada, Jovančić je višak iza Njegoša Petrovića, Sanogoa, Veljka Nikolića... Realan je odlazak u Aziju, samo je pre toga neophodno da sezona bude okončana i prelazni rok otvoren.

Četvrti sadašnji član Zvezde koji će u narednih par dana postati bivši je Mateo Garsija. Jedino pitanje je da li će u Grčku (Aris ili Olimpijakos), Englesku, ili će pak Rasing uspeti da ga ubedi da se vrati u domovinu.

Peti je Milan Pavkov. Isto kao i u slučaju Garsije, Pavkov nije na vrhu liste napadača na koje Stanković računa, ispred njega su Ben Tomane, pa je rastanak verovatno najbolja opcija. Trenutno ne postoje indicije da za Pavkova postoji preveliki broj klubova koji ga želi u svojim redovima, ali uvek postoji mogućnost da se otvori opcija u Aziji.

Šesti na našoj listi je Miloš Degenek. Jasno je da ga Stanković praktično koristi samo zato što je previše kvalitetan da bi ga držao na klupi, ali junak crveno-belih iz mečeva protiv Salcburga i Jang Bojsa kao da glavom nije u Beogradu. Stoga je njegov odlazak takođe izvestan, i to ponovo u Aziju, iz koje je i stigao u Zvezdu po drugi put. Pogotovo što bi njegov odlazak odrešio Zvezdi ruke u napadu na potpis Lindiza Rouza.

Sedmi fudbaler koji će gotovo izvesno u narednim danima otići je Aleksa Vukanović.  Stanković ga ne vidi kao opciju na krilu, u napadu takođe nije među najboljima, tako da je jedino pitanje gde će zaigrati. Nije isključeno ni da Vukanović iskoristi priliku da unovči na Istoku partije iz Zvezde.

Osmo ime koje nećemo gledati u crveno-belom dresu duže od narednih nekoliko nedelja je Ričmond Boaći, koji bi, kao i Pavkov, mogao lako u Kinu ili Saudijsku Arabiju.

 

Oko statusa Tomanea još uvek nije sve definisano, tako da iako postoji mogućnost da ode, ne bi bilo iznenađenje ukoliko bi ga Stanković zadržao bar do zime kao još jednu kvalitetnu opciju, makar za domaće prvenstvo.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR