Glas Javnosti

ORLOVI SE PROBUDILI: Mitrovićeva bajka za 3-1

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Fudbaleri Srbije pobedili su Litvaniju u Kaunasu rezultatom 3:1 (3:1) u četvrtom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. u Nemačkoj. Važan trijumf Orlovima, posle neugodnog poraza od Mađarske, doneo je Aleksandar Mitrović het-trikom.

Srbija je duel u Litvaniji dočekala uz imperativ pobede. Kako zbog pomenutog poraza od Mađara, tako i usled trijumfa Crne Gore nad Bugarskom koji nas je spustio na treću poziciju tabele.

A kada se mora onda u prvi plan iskače onaj od koga se to i najviše očekuje - najbolji strelac u istoriji reprezentacije. 

U prva četiri meča Mitrović nije zatresao mrežu, a sada je to učinio tri puta u razmaku od 21. do 43. minuta za status apsolutnog heroja i podsetnik da su mu Litvanci omiljene mušterije, pošto ničiju mrežu nije tresao toliko puta kao njihovu (osam golova na šest mečeva). 


Lako bi status drugog heroja mogao da se pripiše i Filipu Mladenoviću, koji je odigrao fantastično i zabeležio dve asistencije.

Ako partije Mitrovića i Mladenovića mogu da raduje selektora Dragana Stojkovića, kao i dominantna partija u najvećem delu utakmice, onda novi propust u defanzivi definitivno brine. Ponovo su Orlovi prelako dozvolili rivalu da postigne gol. Učinio je to Gitis Paulauskas tik pred poluvreme. 

Srećom, na tome se i završilo, a ono najbitnije se piše - tri boda.

Da li zbog pet izvršenih promena u startnoj postavi u odnosu na duel sa Mađarskom (Srđan Babić, Nikola Milenković, Andrija Živković, Filip Mladenović i Ivan Ilić umesto Strahinje Pavlovića, Nemanje Maksimovića, Filipa Kostića, Nemanje Radonjića i Dušana Vlahovića)  ili nečega drugog, ali pomalo smušeno su Orlovi ušli u utakmicu. 

Iako su od starta uspostavili inicijativu i preuzeli kontrolu nad mečom, delovali su bezidejno u napadu. 


U uvodnih dvadesetak minuta nisu uputili šut ka golu rivala, da bi propuštena velika šansa Miloša Veljkovića najavila kanonadu u režiji Aleksandra Mitrovića.

Prva dva pogotka su bila preslikana - posle centaršuta Filipa Mladenovića i udarca glavom iz peterca. Najpre u 21, pa zatim u 32. minutu. Mladenović je namestio i pomenutu gol šansu Veljkoviću, te je sjajni levi bek lako mogao do het-trika u asistencijama. 

Još jednom je nekadašnji igrač Crvene zvezde pokazao da koristi svaki minut na terenu i da sa njim uvek dobijemo nešto konkretno. Možda bi valjalo razmisliti i da on bude prva opcija uz levu aut liniju...

Gde je Mladenović stao, nastavio je Dušan Tadić. Još jednom je Mitrović upošljen kao na tacni, ovoga puta po zemlji, za velikih 3:0 u 43. minutu.

Da govorimo o fantastičnom prvom poluvremenu Orlova pobrinula se odbrana, ta najveća boljka Piksijevog tima.

Iz prve akcije na meču, Litvanija je uspela da nas savlada. Kapiten Fedor Černič je protrčao između Miloša Veljkovića i Nikole Milenkovića, iza njihovih leđa je dobio loptu i šutirao iz prve, a odbitak je došao do Gitisa Paulauskasa na sedam metara. Neobjašnjivo kako je domaći napadač ostao potpuno usamljen i na tako lak način zatresao mrežu.


Mogla je Srbija na startu drugog dela do četvrtog pogotka, ali je kod udaraca Gudelja i Sergeja dobro reagovao Gertmonas.

U nastavku je naš tim oborio ritam, više nije napadao svim silama. Stao je na loptu i strpljivo čekao da rivalu popusti koncentracija kako bi mu zadao konačan udarac.

Najbliži tome bio je u 67. minutu kada smo videli možda i najlepšu akciju na meču.

Lopta je brzo išla od noge do noge, sa leve strane u sredinu, a onda je Sergej iza leđa Litvanije proigrao u šesnaestercu Ivana Ilića, koji je iz prve gađao dalji ugao i lopta je završila tik pored stative.


Centimetri su delili Orlove da krunišu odličnu akciju i stave tačku na meč, ali se pobednik i ovako nije dovodio u pitanje.

Na kraju, rutinski trijumf Srbije u važnom meču posle neugodnog poraza od Mađarske za nastavak visokog leta ka Nemačkoj.

Srbija u narednoj utakmici gostuje Mađarskoj u Budimpešti 14. oktobra, a četiri dana kasnije dočekuje Crnu Goru. Na zatvaranju kvalifikacija ugostićemo Bugarsku 19. novembra.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR