Glas Javnosti

NI MARAKANA, NI VEMBLI, NI KAMP NOU: Ovo je najveći stadion na svetu!

Fudbal
Autor:

Glavni grad Severne Koreje vlasnik je velelepnog sportskog zdanja.

Kapacitet stadiona iznosi 150 hiljada sedećih mesta. Razlog izgradnje ovakvog stadiona nije samo za potrebe sportista, jer objekat ima i multifunkcionalnu namenu.

Izgradnja stadiona trajala oko dve i po godine. Za severnokorejske standarde ovaj ekstravagantan sportski objekat spada u ultra moderne na čemu bi ovoj izolovanoj državi mogle da pozavide i daleko snažnije ekonomije. Svečano je otvoren 1. maja 1989. godine po datumu po kojem je dobio, prazniku rada kojem komunističke države pridaju posebnu važnost. Lokacijski se nalazi na ostrvu Rungra na reci Taedong. Ukupna površnia stadiona je 207 0000 kvadratnih metara, visok je 60m, a krov je u obliku mangolije koja predstavlja nacionalni cvet Severne Koreje. Poseduje 10 liftova i 80 izlaza.

Pored fudbalera, stadion koriste i atletičari. Opremljen je bazenom, terenima za mini golf, saunama, prostorijama za relaksaciju, trpezerijama, spavaonicma, kupatilima, ultrazvučnim tuševima, a na šestom spratu se nalazi gumirana trim staza, dugačka nekoliko stotina metara.

Foto: Youtube/printscreeen

Na ovom zdanju održavaju se veličanstveni sletovi, kao i svečanosti u čast velikih državnih praznika i vladajuće dinastije Kim. Prva fudbalska utakmica na stadionu “1.maj” odigrana je 1990. godine između Severne Koreje i Južne Koreje. Pobedu je odneo domaćin sa 2:1. Objekat dominira nad čitavim Pjongjangom i može se poput pariške Ajfelove kule videti iz svih delova grada. Stadion ispunjava sve međunarodne standarde, a vlasnik je i laskave titule za izuzetnu arhitekturu koju je osvojio na Svetskoj izložbi inovacija u Ženevi.

Gaji se kult sporta i ulaganja su poprilična. Vlast strogo vodi računa da mladima kroz obrazovni sistem promoviše sport kako bi se ispoštovala maksima - u zdravom telu, zdrav duh.

U Pjongjangu postoji i ulica Mladosti u kojoj se nalaze 32 sportske hale.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR