Glas Javnosti

Namestio preko 80 utakmica u bivšoj Jugi, zastupao Čolu: Makedonac o kome se i dan danas prepričavaju priče

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Makedonac Velibor Džaro Džarovski namestio je više od 80 utakmica u staroj Jugoslaviji, a urbane legende o ovom harizmatičnom spletkarošu i dan danas se prepričavaju.

Popularni Džaro je apsolutni kralj fudbalskih nameštaljki i estradnih marifetluka iz doba stare Jugoslavije.

Džarovski je bio menadžer najvećim estradnim zvezdama 80-ih godina. Zastupao je Zdravka Čolića, Bjelo Dugme, Mišu Kovača, Terezu Kesoviju i mnoge druge. Zahvaljujući tom poslu upoznao je dosta uticajnih ličnosti, direktora dvorana, sudija...

Prva utakmica koju je namestio bila je između Jugokokte i Tikveša, a platio je 500.000 dinara da se odigra onako kako je on zamislio. Verovali ili ne, uspeo je da sredi da se jedan meč niželigaša u Makedoniji završi rezultatom 134:0. Bio je to meč Leskoec - Velgošti, koji se odigrao davne 1971. godine. Džaro je morao da napravi toliki rezultat jer se plašio da konkurencija ne napravi još veći.

Bivši predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije Slavko Šajber javno ga je optužio da je "crno zlo" jugoslovenskog fudbala. Optuživali su ga da je namestio 22 utakmice, a on se širom bivše zemlje hvalio kako je namestio više od 80 mečeva.

Foto:Youtube/printscreen

"Pogrešili su, namestio sam 23 utakmice. Međutim, kada se došlo do analize utakmice Hajduk – Sloboda u Splitu, a rezultat je bio 1:1, onda je tužilac rekao 'alja posle ovoga izaći na rivu'. To je značilo, zašto da čačkamo Hajduk. Imamo Džarovskog i onako za 22 nameštene utakmice", rekao je Džaro.

Pretili su mu zatvorskom kaznom od 15 godina. Pustili su ga posle 90 dana.

Džarovski je jednom prilikom otkrio svoju "tehnologiju".

"U svakom klubu imate igrače koji su kockari, trebaju mu pare za kuću, želi novi auto ili ima ljubavnicu koju treba izdržavati. Normalno je da sam na stadionima, gde sam radio koncerte, upoznavao igrače. Muvao sam i s upravama klubova. Uđem u svlačionicu sudiji i kažem: „Ne vadite kartone, danas igraju dva prijateljska kluba. I svima je sve jasno."

Za ovog harizmatičnog Makedonca navodno je i Josip Broz Tito jednom prilikom rekao:

"Njega nemojte dirati! Pa on to radi na simpatičan način."

"Valjda je pročitao članak o meni u kome je stajalo da sam najveći režiser u titoizmu, posle čega je kroz smeh konstatovao kako je mislio da od njega nema većeg režisera. Revanširao sam mu se tako što sam lično organizovao da jedne godine štafeta krene iz rudnika Stari trg. To je samo meni moglo da padne na pamet”, otkrio je Džaro.

Foto:Wikipedia

Da nije imao ozbiljna politička leđa nikada ne bi mogao tako ležerno da čini krivična dela.

"Naravno da sam imao politička leđa, i to široka, inače bih još bio u zatvoru. Jedan od mojih zaštitnika bio je Stane Dolanc, tadašnji šef tajne i javne policije Jugoslavije, čovek koji je hteo da nasledi Tita. Zaštitu mi je pružao i vlasnik kluba koji je bio prvak skraćene Jugoslavije, ispred Zvezde i Partizana. Bio je moj veliki prijatelj (očigledno misli na Željka Ražnatovića Arkana). Zajedno smo letovali i kockali se po kazinima. Još jedan moj zaštitnik je i danas kralj Svetog Stefana", otkrio je Džarovski za list "Politika".

(Izvor:Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR