Glas Javnosti

NAJVEĆI MUNDIJAL U ISTORIJI! Evo kako će izgledati SP 2026. godine: Svi stadioni su već izgrađeni! (VIDEO)

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Svetsko prvenstvo koje će se za tri i po godine održati u Americi, Kanadi i Meksiku biće najveće u istoriji, pošto će na njemu učestvovati čak 48 reprezentacija.

Nedavno završeni Mundijal u Kataru bio je poslednji na kom su učestvovale 32 reprezentacije.

FIFA uvela revolucionarnu promenu, na Mundijalu 2026. godine za titulu će se boriti 48 nacionalnih timova.

Iako se prvobitno spekulisalo da će timovi biti smešteni u 16 grupa sa po tri ekipe, sve je izvesnije da ćemo ipak imati 12 grupa u kojima će biti po četiri reprezentacije. Prolaz dalje bi trebalo da obezbede prvi i drugi tim iz grupe, ali i osam najboljih trećeplasiranih ekipa.

Format kvalifikacija još nije poznat

Ogromno proširenje najviše ide u prilog reprezentacijama iz Afrike i Azije, ali i Okeanije koja će po prvi put imati sigurnog predstavnika na Mundijalu.

Kada je reč o Evropi, ona će sada umesto 13 imati 16 predstavnika na Mundijalu.

Zanimljivo, iako je do starta šampionata ostalo manje od četiri godine, još uvek nije poznato u kom formatu će se igrati kvalifikacije. Detalji će biti poznati 23. janura, kada će fifa zvanično objaviti na koji način će timovi moći da obezbede plasman na SP.

Stadioni spremni

Za razliku od šampionata u Kataru, koji se praktično održao u jednom gradu, Mundijal 2026. godine igraće se u tri države. Ukupno 80 utakmica biće odigrano na 16 različitih stadiona.

U Kanadi gradovi domaćini biće Vankuver i Toronto, u Meksiku će se igrati u Gvadalahari, Meksiko Sitiju i Montereju, a u Sjedinjenim Američkim Državama u Atlanti, Bostonu, Dalasu, Hjustonu, Kanzas Sitiju, Los Anđelesu, Majamiju, Filadelfiji, Sijetlu, San Francisku i Njujorku.

Katar je za prvenstvo izgradio osam potpuno novih stadiona, a za naredni Mundijal neće biti napravljen nijedan novi objekat. SAD ima najmodernije stadione na svetu na kojima se igraju utakmice NFL i nema sumnje da će navijači imati pun ugođaj.

Još uvek nije odlučeno na kom stadionu će se igrati veliko finale, a glavni favoriti su legendarna "Asteka" u Meksiko Sitiju, koja može da primi 87.500 gledalaca i stadion Met Lajf u Nju Džerziju koji ima nešto manji kapacitet (82.500).

Prvi čovek FIFA Đani Infantino nedavno je rekao da će krovna organizacija svetskog fudbala dobro razmisliti pre nego što donese konačnu odluku.

"Još uvek se vode neke rasprave i svakako ćemo odabrati najbolje gradove za otvaranje i zatvaranje završnog turnira", rekao je Infantino.

Sjedinjene Američke Države

Njujork (stadion MetLajf)

Los Anđeles (stadion SoFi)

Dalas (stadion AT&T)

San Francisko (stadion Levi)

Majami (stadion Hard rok)

Atlanta (stadion Mercedes-Benc)

Sijetl (stadion Lumen)

Hjuston (stadion NRG)

Filadelfija (stadion Linkoln fajnenšel)

Kanzas Siti (stadion Erouhed) Boston (stadion Žilet)

Kanada

Toronto (stadion BMO)

Vankuver (stadion BC Plejs)

Meksiko

Gvadalahara (stadion Akron)

Meksiko Siti (stadion Asteka)

Monterej (stadion BBVA)

Nema nerešenih rezultata

Ukoliko FIFA donese odluku da ekipe budu pžpodeljene u 16 grupa po tri tima, postoji mogućnost da će mo već u grupnoj fazi gledati penale. Naime, kako timovi u poslednjem kolu ne bi igrali na rezultat koji obe ekipe šalje u narednu fazu, postoji mogućnost da utakmica neće moći da se završi nerešenim ishodom. Dakle, ukoliko bi u regularnom delu meča bilo nerešeno, šutiraće se penali koji će odlučiti pobednika.





BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR