Glas Javnosti

MUNDIJAL SE MENJA: Na sledećem prvenstvu će se igrati čak 104 utakmice

Fudbal
Autor: Glas javnosti

FIFA potvrdila je promene koje će se dogoditi na sledećem Svetskom fudbalskom prvenstvu.

Od 2026. godine na prvenstvo ide 48 reprezentacija umesto dosadašnje 32. U prvom krugu biće 12 grupa po četiri ekipe, a dalje će proći sve prvoplasirane i drugoplasirane i osam najboljih trećeplasiranih ekipa iz grupe. 

To znači da će se odigrati 104 utakmice u 39 dana!

Tako će FIFA dobiti još 40 utakmica na svom najvećem takmičenju. Do sada su se u formatu sa 32 reprezentacije igrale 64 utakmice. Postojala je mogućnost i da se sve reprezentacije podele u grupe sa po tri ekipe, ali izgleda da se od te ideje odustalo.Od dodatnih 16 reprezentacija na svetskom prvenstvu tri mesta trebalo bi da dobiju azijske reprezentacije, četiri afričke, dva severnoameričke, dva južnoameričke, tri evropske i jedna iz Okeanije.

Poslednji učesnik dobiće se međukontinentalnim razigravanjem. Evropske kvalifikacije počeće u martu 2025. godine i trajaće godinu dana.

Svetsko prvenstvo 2026. godine biće prvo u istoriji koje će organizovati tri domaćina – Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada.

Podsetimo, do sada je jedino planetarno prvenstvo koje nije imalo jednog domaćina bilo ono 2002. godine, u Japanu i Južnoj Koreji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR