Glas Javnosti

REVOLUCIJA: Ovako će izgledati NOVA LIGA ŠAMPIONA od 2024. godine

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Evropska kuća fudbala je pre par meseci najavila da će reformisati elitno klupsko takmičenje, a nakon sloma Superlige Evrope izašla je sa konkretnim formatom.

Broj učesnika Lige šampiona povećan je sa 32 na 36 timova. 

I dalje će se igrati kvalifikacioni ciklus zavisno od plasmana u nacionalnim šampionatima, a što se tiče dodatna četiri mesta u LŠ popuniće se na sledeći način: direktno će se plasirati trećepozicionirani tim iz zemlje koja je peta na UEFA rang-listi,  jedno mesto pripašće prvaku prvenstva sa najvećim koeficijentom među šampionima koji se nije plasirao direktno u LŠ i biće mesta za još za dva kluba sa najvećim koeficijentom koji se nisu automatski kvalifikovali u grupnu fazu LŠ, već u kvalifikacije za Ligu šampiona, Ligu Evrope ili Ligu konferencija.


Umesto grupne faze sa po četiri tima raspoređenih u osam grupa igraće se ligaški deo, ali se neće sastati svako sa svakim. U ligaškom delu sezone ekipe će igrati sa deset različitih protivnika što će posebno obradovati navijače koji će na delu videti svoje fudbalere protiv raznovrsnijih protivnika. Liga će doneti veliku neizvesnost u borbi za plej-of do poslednjeg kola. Osam najboljih ekipa iz prve faze plasiraće direktno u osminu finala, dok će ekipe 9-24. pozicije igrati plej-of. Nosioci će biti timovi plasirani 9-16. mesta što znači da će im rivali biti ekipe 17-24.


Ekipe koje budu ispod 25. pozicije ispašće iz Evrope bez prava na "popravni" u Ligi Evrope.

Liga šampiona ostaće nepromenjena od osmine finala.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR