Glas Javnosti

LIGA NACIJA PREPUNA SENZACIJA: U fudbalu uvek postoje iznenađenja, ali da ih bude baš ovoliko TOME SE NIKO NIJE NADAO

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Sam početak ovosezonskog izdanja Lige nacija doneo nam je nekoliko velikih iznenađenja, posebno u onoj A diviziji gde su zube favoritima pokazali Mađarska i Austrija.

Mnogi su bili skeptici kada je UEFA 2018. godine u svoj kalendar uvrstila novo takmičenje, kao zamenu za prijateljske utakmice koje često nisu donosile nikakvu draž. Samim tim slabiji je bio i odziv ljudi na stadionima, što povlači manju zaradu što od ulaznica, što od TV prava i sponzorskih ugovora.

Liga nacija je kvalitetno popunila prazan prostor između najvećih fudbalskih takmičenja i kvalifikacija za ista, a krovna evropska fudbalska organizacija dala joj je dodatnu draž određenim benefitima koje će ovo takmičenje donositi najboljim selekcijama. Tako će se ove sezone prema plasmanu u Ligi nacija određivati raspored u šeširima za žreb u kvalifikacijama za EURO, a pobednici svojih grupa obezbediće sebi baraž za kontinentalni šampionat, ukoliko u kvalifikacijama dožive neuspeh.

Takođe, takmičenje je ostavilo mogućnost da se one reprezentacije manje zvučnog imena nađu u duelima sa onim najvećim timovima, a u tim smo ove sezone imali neka velika iznenađenja.


Pobeda Mađara nad Engleskom nakon 60 godina

Prva senzacija došla je u vidu pobede reprezentacije Mađarske, koja je na svojoj “Puškaš” areni slavila nad Engleskom sa 1:0. Jedini pogodak na utakmici postigao je Dominik Soboslaj u 66. minutu i probudio sećanje na legendarnu “laku konjicu” koja je pre pre jače od pola veka sejala strah “Starim kontinentom” i “Grodom Albionu” nekoliko puta žestoko povredila ponos.



Ovo je bila prva pobeda Mađara nad Engleskom nakon punih 60 godina, tačnije od maja 1962 godine kada su naše severne komšije trijumfovale sa 2:1. Tako je u Budimpešti ovoga juna prekinut impresivan niz tima Gereta Sautgejta od 22 utakmice bez poraza (ne računajući onaj koji je došao nakon penal serije u finalu EP protiv Italije).

Tako je tim Marka Rosija barem na kratko zaseo na čelo grupe u kojoj se još nalaze i Nemačka i Italija i pokazao da se nije slučajno našao među samom elitom evropskog fudbala.


Tri austrijska šamara Hrvatima


Još jedno veliko iznenađenje viđeno je u okviru A divizije, gde je reprezentacija Austrije očitala fudbalsku lekciju svetskim vicešampionima Hrvatima i to u njihovoj kući.

Meč odiran na “Gradskom vrtu” u Osijeku doneo je neočekivanu pobedu selekcije Ralfa Rangnika i to sa vrlo ubedljivih 3:0. Pobedu gostiju nad Vatrenima najavio je Marko Arnautović golom u 41. minutu, a u nastavku meča se mreža Ivice Ivušića tresla još dva puta. Strelci su bili Mihael Gregorič u 54. odnosno Marsel Sabicer tri minuta kasnije.

Nismo baš navikli da Hrvati na domaćem terenu doživljavaju ovako teške poraze, ali su Austrijanci pokazali da iako ih, kao i Mađara, neće biti na Mundijalu i te kako poseduju kvalitet da se uhvate u koštac sa selekcijama koje su po svemu klasu iznad njih.



Danci preokretom utišali “Sen Deni”

Ovo se naravno ne može smatrati senzacijom poput pobeda Mađarske i Austrije, ali svakako predstavlja iznenađenje. Pogotovo što su Danci pobedu nad Francuzima (2:1) ostvarili u Parizu, na stadionu “Francuska”, gde “trikolori” zaista retko kapituliraju.

Dodatni utisak ostavlja i činjenica da je skandinavska selekcija trijumf ostvarila nakon preokreta u drugom poluvremenu, gde je dvostruki strelac bio rezervista Andreas Kornelius. Napadač Trabzonspora ušao je u igru u 60. minutu i okrenuo utakmicu naglavačke, pošto je mu je svega osam minuta bilo dovoljno da poravna rezultat i to na asistenciju Hejberga, dok je nakon proigravanje Melea u 88. minutu bacio na kolena aktuelnog prvaka sveta.

Svoju snagu Danci su demonstrirali i u narednom kolu, kada su srušili Austriju u Beču. Rezultat na stadionu “Ernst Hapel” u jučerašnjem meču bio je 2:1 za polufinalistu prethodnog EURA.



Španci se jedva izvukli u Pragu

Dobro je u Ligi nacija startovala i reprezentacija Češke koja je u prvom kolu slavila protiv Švajcarske, da bi ih u drugom susretu protiv Španije sekunde delile od nova tri boda. Crvenu furiju je u ovom meču spasao Injgo Martinez, koji je golom u 88. minutu doneo svom timu izjednačenje (2:2) i bod na gostovanju u Pragu.

Domaćin je mogućnost senzacije najavio već u četvrtom minutu kada je Jakub Pešek pogodio za 1:0 na asistenciju Jana Kuhte, koji se i sam upisao u strelce u 66. minutu. Između ta dva pogotka, za Španiju je pogodio vezista Gavi u trećem minutu nadoknade prvog dela igre.

Iako su Česi u dva navrata imali vođstvo na kraju su morali da se zadovolje bodom, kojim su ostali izjednačeni na vrhu tabele sa Portugalijom. Obe selekcije imaju po četiri boda.


Gruzijska petarda dobro uzdrmala Bugare

Nekada vrlo neugodna reprezentacija Bugarske, čak i za one najveće, danas se poprilično srozala na fudbalskoj mapi, a pravu katastrofu naše istočne komšije doživele su protiv Gruzije i to na domaćem terenu.

Meč u Razgradu oprotiv Gruzije okončali su sa pet komada u svojoj mreži, što je mnogo veće iznenađenjenje nego sama pobeda Gruzije koja s vremena na vreme ume da zagorča život favoritima. Sramota na domaćem terenu koštala je posla slektora Bugarske, Jasena Petrova, koji je nakon nje odlučio da napusti kormilo nacionalnog tima.

- Napravili smo mnogo grešaka u odbrani, prosto neobjašnjivo. Jasno je da nemam moralno pravo da ostanem. Preuzimam punu odgovornost. Nadam se da će onaj posle mene biti taj koji će uspeti da motiviše momke na najbolji način. Ovo je poslednji moj meč, definitivno - rekao je Petrov.

 Da je bugarski fudbal u dubiozi, pokazale su i kvalifikacije za Mundijal, koje je Bugraska završila na pretposlednjem mestu u grupi, a isred nje su su bile Švajcarska, Italija i Severna Irska.


Velike zvezde se baš i ne raduju ovom takmičenju

Dok mnogi Ligu nacija smatraju pravim pogotkom i zanimljivim takmičenjem, u kome nacionalni timovi imaju priliku da se dodatno uigraju i odmere sa sebi ravnima, mnoge zvezde ne gledaju baš blagonaklono na ovaj UEFA projekat.

Jedan od njih koji su jasno izašli u javnosti i "opljinuli" Ligu nacija jeste as Mančester sitija, Kevin De Brujne, koji je nedavno istakao da je ovo takmičenje potpuno nebitno u njegovim očima,

- Liga nacija je nebitna. To je tek niz precenjenih prijateljskih utakmica nakon duge i teške sezone. Nimalo joj se ne radujem - rekao je De Brujne krajem maja.

Sigurno ima još takvih koji dele mišljenje Belgijanca, posebno članova onih najrenomiranijih selekcija koje često igraju i u kombinovanim sastavima u Ligi nacija. Razumljivo je da posle dugih sezona, gde je najveći broj fudbalskih zvezda vojevao na koliko frontova, dođe i do njihovog prezasićenja i umora koji im ne ostavlja prostora za užitak u ovakvim mečevima.

Belgijanci su nakon ove izjave svoje prve zvezde pretrpeli težak poraz od velikog rivala- Holandije, koja ih je na stadionu "Kralj Boduen" u Briselu deklasirala sa 4:1. Koliko god da se nekima ne igra ovo takmičenje, sigurno je da ne prija ovakav poraz od velikog rivala, koji će se sasvim sigurno dugo pamtiti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR