Glas Javnosti

Legende fudbala kojima će Mundijal biti poslednje veliko takmičenje pre karijere

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Mundijal, koji će biti održan u Kataru od 20. novembra do 18. decembra, za mnoge najbolje fudbalere današnjice mogao bi da bude poslednja prilika da osvoje titulu prvaka sveta. Među velikanima za koje se veruje da će poslednji put igrati na šampionatu sveta su Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo, Robert Levandovski, Luka Modrić...

„Modrić je jedan od onih igrača za koje se čini da su bolji što su stariji”, piše yahoo!finance, a prenosi Indeks.


Podsećaju na njegovu ključnu ulogu u uspesima koje je Real Madrid ostvario u poslednjoj deceniji, ali i na njegovih 37 godina zbog kojih mu se bliži kraj karijere.

„Osvojio je Zlatnu loptu 2018. godine, prvu od 2007. koja nije pripala Mesiju ili Ronaldu. Za Hrvatsku je važan kao kontrolor veznog reda koji vidi sve šta se dešava na terenu i kao pokretačka snaga koja je pomogla reprezentaciji da se plasira u finale Mundijala 2018. Iako je Hrvatska to finale izgubila od Francuske, Modriću je pripala nagrada za najboljeg igrača turnira”, navodi se u tekstu.

Da bi ovo Svetsko prvenstvo trebalo da mu bude poslednje, objašnjavaju i na primeru Modrićevog vršnjaka Kristijana Ronalda. Jedan od najboljih fudbalera svih vremena rekorder je po broju nastupa za Portugaliju (191) i svetski rekorder po broju postignutih golova za nacionalni tim (117). Petostruki osvajač Zlatne lopte ove sezone postigao je samo jedan pogodak za Mančester junajted u Premijer ligi i dva u Ligi Evrope pa je pitanje u kakvoj će biti formi kad počne Mundijal u Kataru.


Njegov najveći rival Lionel Mesi mlađi je dve godine i trenutno je u boljoj formi. Ipak, sledeće Svetsko prvenstvo će se održati tek za četiri godine i teško je zamisliti, mada nije nemoguće, da će sedmostruki dobitnik Zlatne lopte i tada biti jedna od najjačih figura u argentinskoj reprezentaciji. U boljoj je formi od Ronalda, pošto je postigao 12 golova i asistirao saigračima za još 14, ali i za njega bi šampionat 2026. godine mogao biti predaleko.

U isti krug igračkih velikana koji će teško do svetske smotre za četiri godine ubrajaju se i Robert Levandovski, Luis Suarez, Dani Alves, Manuel Nojer i najmlađi među njima, 33-godišnji Tomas Miler. Samo poslednja dvojica navedenih, Nojer i Miler, osvojili su titulu prvaka sveta.

Utisak je da će do željene šampionske titule najteže stići Levandovski, strelac 76 golova u 134 utakmice za Poljsku, i napadač koji je ostvarivao neverovatne brojke u senci Mesija i Ronalda. U karijeri je postigao više od 600 pogodaka, a u ovoj sezoni 18 u 17 mečeva za Barselonu. Zanimljivo je da nije postigao nijedan gol na Svetskom šampionatu, a jedinu šansu za to je imao pre četiri godine u Rusiji. Poljska je tada ispala u grupnoj fazi.

Najstariji i najtrofejniji u tom društvu je 43-godišnji Dani Alves. Iako se čini da njegova sjajna karijera nema kraja, teško je zamisliti da i sa 43 godine nastupa za Brazil na Mundijalu.

Suarez će u januaru napuniti 36 godina, a nakon dosta godina na najvišem nivou u Ajaksu, Liverpulu, Barseloni i Atletiku, vratio se u matični klub, urugvajski Nasional.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR