Glas Javnosti

LAKA MU CRNA ZEMLJA! Preminuo legendarni fudbaler i bivši selektor Jugoslavije! Sa Piksijem osvojio BRONZU na Olimpijskim igrama! (FOTO)

Fudbal
Autor:

U Mariboru je u 90. godini života preminuo legendarni fudbaler i bivši selektor reprezentacije Jugoslavije, Ivan Toplak.

Toplak je vodio "plave" na osam utakmica, ali je najveći uspeh ostvario kao selektor olimpijske reprezentacije, sa kojom je najpre osvojio četvrto mesto na Igrama u Moskvi 1980, a potom i bronzanu medalju u Los Anđelesu 1984. godine.

Strašan olimpijski tim koji činili su Dragan Stojković, Bora Cvetković, Mirsad Baljić, Milko Đurovski, Vlado Čapljić, Mitar Mrkela, Srećko Katanec, Ljuba Radanović, Admir Smajić i mnogi drugi asovi koji su kasnije napravili velike karijere i u A reprezentaciji.

Zajedno sa Ivicom Osimom, Toplak je vodio Jugoslaviju i na tri utakmice tokom 1986. godine, posle čega se preselio u Indoneziju u kojoj je radio od 1991. do 1993. godine.

Tokom uspešne igračke karijere nastupao za mariborski Branik, ljubljansku Olimpiju i Crvenu zvezdu.

Ivan Toplak ima i jedan nastup za najbolju selekciju Jugoslavije, 28. novembra 1956. godine protiv Engleske, a ono što je zanimljivo je da je kao član mlade reprezentacije naše zemlje na 10 odigranih mečeva postigao čak 12 golova.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR