Glas Javnosti

KOSANOVIĆ: Stvorili smo atmosferu nepobedivosti zato smo u Kataru i prošli ovako

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Sa osam primljenih golova, samo jednim bodom i 29. pozicijom na Svetskom prvenstvu, fudbaleri Srbije se vraćaju iz Katara. Još jedno veliko takmičenje nije nam donelo plasman u nokaut fazu, a oni najogorčeniji navijači već su označili učinak „Orlova“ kao debakl.

Dan posle eliminacije i poraza od Švajcarske (3:2), Milorad Kosanović, naš poznati stručnjak, analizirao je u razgovoru za Sputnjik učinak Piksijevih izabranika na Mundijalu.
Sistem u kom smo igrali, po iskusnom stručanjaku, ima gomilu mana.
„Nemamo koncept igre i ne znamo kako hoćemo da igramo. To što smo mi igrali u Kataru je fudbal od pre 10-15 godina. Dobili smo jako mnogo golova, naš golman nesrećni je odbranio još toliko. Možemo mi da se hvalimo koliko hoćemo, to više ne vredi. U sportu izađeš da trčiš s drugim i onaj tamo neki treći ti izmeri vreme i kaže - ti si dečko 12. po redu“, smatra Kosanović, pa nastavlja:

„Ne znam čemu tolika euforija da se sada čudimo što imamo jedan bod. Nismo smeli da stvaramo takvu atmosferu nepobedivosti. Hvalili smo se pobedama nad Švedskom i Norveškom u Ligi nacija, a one su četvrti rang ozbiljnog fudbala. Čovek u životu uvek mora biti prizeman, ozbiljan. Da napraviš igru koja ima smisla za tu vrstu takmičenja na koje ideš, a mi nemamo nikakav koncept igre.“


Kosanović smatra da su Orlovi „bauljali“ u Kataru u sve tri utakmice.
„Gađamo se rasporedom igrača na terenu i izaberemo najgore moguće rešenje – gurnemo Sergeja i Tadića u napad, otvorimo bokove, ispraznimo sredinu, ostane Lukić sam i šta će jadan, nije on kriv. Imaš praznu sredinu i prazne strane, prostor za protivnika da ti radi šta hoće. Naravno, oni su ljudi videli sve te mane u našoj igri i iskoristili“, ističe iskusni fudbalski vuk.

„Ništa to nije novo. Samo kontinuitet naših igara koji se provlači već dugo. Pišemo i pričamo svašta. Otišli smo tamo u Katar nepripremljeni, ne fizički, nego taktički. I dalje se gađamo pričama o nekakvom ofanzivnom fudbalu, a ne vidimo da se oko nas igra takmičarski. Gađamo se nekim sistemima, a sistema više nema, samo koncepta u fudbalu, od utakmice do utakmice“, podseća Kosanović u razgovoru za Sputnjik.

Problem je, smatra Kosanović, formacija 3-5-2 u kojoj smo igrali, a na pomen da je funskcionisala u kvalifikacijama i u Lisabonu u pobedi nad Portugalom, čuveni stručnjak podseća:

„Mi smo od Portugalije izgubili u Beogradu. Kao narod smo navikli da se otimamo za aut, a nećemo da priznamo da je njima poništen čist gol za 3:2, jer je lopta prešla gol-liniju na Marakani. Da je taj pogodak priznat, mi se verovatno ne bismo ni kvalifikovali u Katar, ali volimo da se lažemo, da stvaramo euforiju i to nam se na kraju ovako vratilo“, ističe Kosanović.


Na kraju, Kosanović ne želi da komentariše dalji status selektora Dragana Stojkovića Piksija, ali nema ni ohrabrujuća očekivanja od reprezentacije u budućnosti.

„Ne znam da li Piksi ostaje i to nije moj posao, a ni problem. Znam samo da verovatno neću doživeti da se u FSS stvari dovedu u red, da se struka postavi da vodi Savez i reprezentaciju, a ne članovi stranke, kumovi, rođaci, braća od sestre... Ako nastave ovim putem, biće sve kao što je bilo i do sada“, zaključio je kao i uvek iskreni Milorad Kosanović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR