Glas Javnosti

KOLINA: Sudijske odluke biće objašnjavane

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Legenardni sudija i sada glavni čovek u FIFA sudijskom komitetu Pjerluiđi Kolina pričao je u utorak na konferenciji o objašnjenima VAR odluka uživo i šta će to doneti u "stvarnom životu".

Mnogo polemike je u svetu fudbala oko VAR sistema. Od kada se pojavio. I deluje da se prečesto priča o tome. Pjerluiđi Kolina je hteo da objasni novitet, koji smo već imali prilike da vidimo u nekoliko slučajeva, ali će „u punom sjaju“ biti viđen na Svetskom prvenstvu za žene, a to je uživo objašnjenje odluke. I biće ovo prvi veliki turnir na kome će se koristiti, prethodno je ova praksa korišćena na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina u Argentini i FIFA klupskom Svetskom prvenstvu.


„Ovo je nešto novo što ćemo prvi put videti na velikom takmičenju, posle dva eksperimenta i probe. Želimo da damo više transparentnosti i pojašnjenja oko odluka koje donose sudije“, rekao je Kolina.

Naredno pitanje za Kolinu bilo je vezano za sudije koje će morati da daju objašnjenja zbog jezičke barijere i više detalja.

„Rekao sam sudijama pred predstojeće Svetsko prvenstvo da imam još više sigurnosti u njih nego što sam imao u sudije koje su bile na Svetskom klupskom prvenstvu i u Argentini na U20 šampionatu. Ubeđen sam da su naše ženske sudije bolje od muških kada su u pitanju ovakve stvari, bez ikakve dileme. A dokazi su tu. Naravno, neće sve biti perfektno. Nismo hteli da vršimo dodatni pritisak na njih. Ono što smo im rekli jeste: budite kakve jeste. Recite ono što biste inače rekle“.


Kako će ovo funkcionisati saznaćemo već za dva dana. Mundijal počinje u noći između 20. i 21. jula.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR