Glas Javnosti

KAKAV PUT! SA BEOGRADSKIH POLJANA DO TIMA SVETA! Nije džabe čuveni Planička rekao: BIĆU MU REZERVA, on je golmančina!

Fudbal
Autor: Glas Javnosti

Svi znamo da je naš najtrofejniji fudbalski klub Crvena zvezda osnovan 4. marta 1945. godine, ali se ne zna da to i nije moralo da desi tada, jer u kasi nije bilo ni dinara da bi se obavila registracija, ali je bruka izbegnuta zahvaljujući legendarnom golmanu, El Grande Milovanu!

Elem, euforija oko osnivanja novog kluba među prisutnim entuzijastima  ubrzo se, kako su tiho pominjali neki  svedoci, pretvorila u iznenadnu neprijatnost, jer zvanični čin nije ni mogao da se obavi dok se ne plati taksa za registraciju.  Bilo bi to samo druženje ljudi dobre volje i lepih želja, dok se ne uplati taksa za registraciju, a u kasi osnivača ni žute banke!

Sreća prati velike, pa i kada se rađaju, da je među tim ljudima velike želje bio i legendarni golman Milovan Jakšić, koji je, tvrdi urbana legenda, nekim vojnim kolima odjurio do svoje knjižare "Jakšić" da pokupi pazar i još malo pride i registruje budećeg evropskog i svetskog šampiona!

A ko je bio taj El Grande Milovan...

Nikada snimljeni film o Milovanu Jakšiću, jednom od naših najvećih golmana ikada, mogao bi da počne u ratnom sirotištu gde je odrastao do beogradskih poljana kada će izrasti u momka neverovatnih refleksa, rođenu golmančinu.

Krasila ga je i odanost, pa nije želeo pored svih lepih ponuda da napusti svoj "mali" SK Soko, ni za kakve pare i privilegije. Čuvaće im gol 500 puta, pa će ga selektor Simonović, pod velikim  pritiskom javnosti, povesti u Montevideo 1930. godine, na Prvo svetsko fudbalsko prvenstvo.

U Urugvaju brani na sve tri naše utakmice, a već u prvoj u pobedi dva prema jedan protiv velikog Brazila čini takva golmanska čuda da toliko oduševi domaćine da i jedna ulica u Montevideu dobije njegovo ime - El Grande Milovan! Jakšić i njegov veliki prijatelj, Milutin Ivković Milutinac, uvršteni su tada u idealni tim sveta! 

Ali, iako najbolji golman sveta, Milovan Jakšić će za nacionalni tim odigrati tek devet utakmica, jer se u  višenacionalnoj kraljevini vodilo računa da "brane malo i drugi".

Od sezone 1934/35 popularni Jakša prelazi u tada jedan od najvećih evropskih klubova Slaviju iz Praga. Pozvali ga da zameni njihovog povređenog idola Planičku. I branio El Grande Milovan bravurozno, ali šta raditi, pitaju se u zlatnom Pragu, kada se oporavio nacionalni heroj Planička? Muka do neba, piše praška štampa. Dilemu rešava sam Planička koji traži da brani Jakšić, a da on na klupi sačeka svoju šansu. Česi šokirani, nacionalni heroj na klupi, još džentlmenski kaže da je Jakšić divan čovek i da uživa dok gleda kako brani! 

Sad je malo jasnije zašto je Planička bio heroj nacije, a Jakša jedan od  najbolji ikada.

Jakšić će kao "prvi Zvezdin sponzor" ostati u klubu da pomogne koliko može, pa je jedno vreme bio i tehnički rukovodilac. 

Kao predsednik Saveza fudbalskih trenera Jugoslavije iznenada je preminuo, od srčanog udara, 1953.godine u Kairu, a kako tvrdi njegova bratanica Gordana, tada stanovnica Švajcarske, Radio Ženeva je prekinuo program objavom da je preminuo jedan od najvećih svetskih  golmana Milovan Jakšić, El Grande Milovan!

Nastaviće se...

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR