Glas Javnosti

JUVENTUS U OZBILJNOM SOSU: Italijani pod istragom zbog rada na crno, a možda ih izbace i iz Serije A

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Fudbalski savez Italije pokrenuo je istragu protiv Juventusa zbog optužbi da je klub igračima isplaćivao iznose koji se mnogo razlikuju od onih koji su zvanično prijavljeni. Uprava Juventusa je brže bolje podnela ostavke i to svi počev od Andree Anjelija, predsednika kluba.

Naime, u maju i junu 2020. godine, 23 igrača u timu potpisala su ugovore o smanjenju plata za četiri meseca tokom pandemije COVID-19 kako bi pomogli klubu da prebrodi ovaj težak period. Umesto toga, objavljeno je da su se igrači odrekli samo jednomesečne plate. 

Sada se istražuje da li im je novac isplaćivan "na crno” – što dalje vodi do toga da ni fudbaleri ni klub nisu morali da plaćaju poreze. Takođe, ispituje se i falsifikovanje računa za plate, kako bi izgledalo kao da su knjige izbalansirane. 

Istražitelj je počeo da provera moguće tajne isplate igračima tokom 2020. i 2021. godine. To znači da Dušan Vlahović i Filip Kostić, srpski fudbaleri, nisu pod istragom.


Italijanski mediji postavili su pitanje hoće li Juventus morati da napusti Seriju A. Međutim, još je rano znati kakve će posledice imati ovaj slučaj. 

Prema pravilniku "falsifikovanje računovodstvenih ili administrativnih dokumenata ili bilo koja druga aktivnost koja direktno vodi do registracije kluba za sezonu Serije A može da dovede do oduzimanja bodova ili izbacivanja iz lige".

Juventus je izbačen iz lige 2006. nakon skandala sa nameštanjem utakmica, ali je tu presudu doneo sportski sud, koji trenutno nije umešan.

Kada je reč o čelnim ljudima koji su napustili klub, oni su pod istragom i mogli bi se suočiti sa krivičnim gonjenjem.

Dok se čeka krajnji ishod, Juventus je sazvao sastanak akcionara kluba za 27. decembra, dok će se novi upravni odbor okupiti 18. januara 2023. 


Problem "neprijavljenih dugova"

Kako prenose italijanski mediji, u finansijskim dokumentima Juventusa pronađeno je 34 miliona evra neprijavljenih dugova. 

Italijanska finansijska policija ispituje različite dokumente iz torinskog kluba, uključujući bilanse, privatne evidencije i ugovore o prodaji i kupovini igrača, pažljivo ih ispitujući u potrazi za bilo kakvim znakovima nepravde.

U ovoj fazi istrage, nejasno je odakle potiče 7 miliona evra duga Atalanti, iako je verovatni krivac dogovor Kristijana Romera i Meriha Demirala, kada je argentinski defanzivac prodat Atalanti za 17 miliona evra u avgustu 2021. pre nego što je prešao u Totenhem.

Još jedan posao pod lupom je prodaja Dejana Kuluševskog, koji se pominje u sada već ozloglašenoj „crnoj knjizi“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR