Glas Javnosti

Još novca iz budžeta za Fudbalski savez: Država im daje pet miliona evra dok se oni hvale prihodima

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Ukupno pet miliona evra iz budžetske rezerve dobio je Fudbalski savez Srbije (FSS) u proteklih desetak dana.

Kako piše Nova ekonomija, Fudbalskom savezu Srbije dodeljeno je još 298 miliona dinara (oko 2,5 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve, vidi se iz rešenja Vlade objavljenog u Službenom glasniku.
 
FSS-u je prethodno krajem marta iz budžetske rezerve dodeljeno 295 miliona dinara.
FSS je novac oba puta dobio "na ime finansijske pomoći".
 
Sredstva koja su data FSS-u su zakonom o budžetu bila namenjena za troškove Republičke direkcije za imovinu.
Tekuća budžetska rezerva je deo planiranih prihoda u budžetu koji se ne raspoređuje unapred.
 
Ta sredstva koriste se za neplanirane svrhe ili za one budžetske stavke za koje se u toku godine pokaže da nisu bile dovoljne.
 
Generalni sekretar FSS se hvali prihodima
 
N1 je nedavno podsetio da dodela sredstava FSS-u dolazi nakon što je generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović govorio o sportskim i poslovnim rezultatima saveza, navodeći da je budžet FSS "nikad veći u istoriji", pre svega zbog plasmana u Katar, ali i sponzorskih ugovora i da iznosi 38 miliona evra.
 
Šurbatović je tada rekao da je superligaškim klubovima Savez obezbedio godišnje 570.000 evra, a Zvezdi i Partizanu po 950.000.
 
"Dobri rezultati reprezentacije i veliki sponzorski ugovor rezultirali su rekordnim budžetom u 2022. godini, gotovo 38 miliona evra. Uz rekordne prihode ostvarena je rekordna dobit, od 2016. do 2022. godine FSS je uspešna kompanija koja ostvaruje prihode. Dobit je preko 20 miliona evra. Uplaćeno je oko 13 miliona evra poreza državi", kazao je Šurbatović.
 
"FSS je likvidna, stabilna organizacija koja nema finansijskih problema i koja je spremna da ulaže u infrastrukturu", dodao je.
 
FSS je dobijao novac i prethodnih godina – prošle godine, krajem marta, dodeljeno im je 226.000.000 dinara, što je oko 1,9 miliona evra. Ipak, manje nego ovog puta.
 
Podsetimo i da je država uplatila FSS milion evra u novembru 2021. zbog pobede naših fudbalera nad reprezentacijom Portugala, čime se fudbalska reprezentacija Srbije plasirala na SP u Kataru.
Nedavno je FSS došao u žižu javnosti zbog izbora predsednika. Samo dan pre glasanja za prvog čoveka saveza, jedan od dva kandidata, proslavljeni fudbaler Nemanja Vidić povukao je svoju kandidaturu, pa je izabran Dragan Džajić.
 
"Pred našim fudbalom su veliki izazovi. Mnogo toga mora i može bolje. Moja ideja je bila i ostala da okupim tim vrhunskih profesionalaca koji su kadri da te izazove reše kvalitetnije nego možda iko u Evropi. Nažalost, na svakom koraku puta ka tome da postanem predsednik FSS mi je jasno stavljeno do znanja da nam ta šansa neće biti pružena", napisao je u obaveštenju Vidić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR