Glas Javnosti

IZNENAĐENJE U POSLEDNJEM KOLU A GRUPE: Švajcarska poslala Tursku kući, Italija sa tri pobede ide dalje, Vels u osmini finala!

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Završena je prva faza za reprezentacije koje se takmiče u A grupi Evropskog prvenstva i to pobedom Italije nad Velsom (1:0), te trijumfom Švajcarske nad Turskom (3:1).

Azuri su takmičenje u grupi završili na prvom mestu s maksimalnih devet bodova i bez primljenog gola, dok će uz njih i drugoplasirani Vels imati nekoliko dana za odmor, ali i siguran nastavak takmičenja. Švajcarska je uspela pobedom da dođe do trećeg mesta, iako ima četiri boda kao Vels, ali ima uz to lošiju gol razliku, 4:5, naspram 3:2, dok je njihov međusobni duel završen bez pobednika (0:0).

Kako sada stvari stoje, Švajcarci bi trebalo s ovim skorom budu među četiri najbolje, od šest trećeplasiranih ekipa, te i oni odu u osminu finala. Da li će tako i biti, biće jasnije kada se odigraju sve utakmice.

Takmičenje na Evropskom šampionatu je definitivno završila Turska, koja bez ijednog boda ide kući, ali je uspela na poslednjem meču grupne faze da dođe barem do počasnog pogotka, što verovatno neće zadovoljiti njene navijače, koji su zvižducima u Bakuu ispratili nastup svoje selekcije

Od početka utakmice na "Olimpijskom stadionu" igralo se otvoreno, bez garda, s jasno vidljivom željom kod obe ekipe da dođu do važnih bodova, te je ovo bila jedna od najzanimljvijih utakmica na turniru, tokom koje je upućen čak 41 udarac ka golu. Turci su za razliku od prva dva meča, sada igrali dosta otvorenije i stvorili nekoliko sjajnih prilika u prvom poluvremenu, ali nisu mogli ništa fenomenalnom Janu Zomeru, koji je uspeo da maestralnim reakcijama zaseni saigrače koji su postizali golove.

 

U prvih pet minuta Turska je stvorila dve prilike, a kako nije došla do gola, stigla je "kazna". Haris Seferović je prvi ozbiljan napad svog tima pretvorio u gol, tako što je uputio udarac s ivice kaznenog prostora u 6. minutu, a lopta je na putu ka maloj mreži kroz noge prošla Demiralu. Nakon gola, Švajcarci su bili koncentrisani na odbranu gola, dok je Zomer dovodio intervencijama do ludila turske igrače, koji su i dalje pretili. I ponovo je Švajcarska došla do gola... Džerdan Šaćiri je u 28. minutu pratio akciju svog tima, došao do lopte, a onda tukao iz prve i "skinuo pauka". Do kraja prvog poluvremena je Zomer odbranio čist zicer Mulduru, te se na odmor otišlo s 2:0.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by UEFA EURO 2020 (@euro2020)

 

Dobro se igralo i u drugom poluvremenu, samo što je tada umesto Zomera, na drugoj strani blistao Čakir, koji je zaustavio udarce Embola, Seferovića i Šaćirija. Da Turska ne završi turnir bez datog gola potrudio se Kaveči u 62. minutu, koji je prelepim pogotkom postigao prvenac u dresu reprezentacije. Tada se i publika u Bakuu uključila i glasnim navijanjem pokušala da dodatno pogura Gunešove izabranike ka izjednačenju, ali to nije dugo trajalo, svega šest minuta i novog gola Šaćirija, koji je stanje stvari vratio na prethodno. Do kraja je ovo mogla da bude i ubedljivija pobeda Švajcarske, ali je Džaka pogodio stativu iz slobodnog ucarca u 78. minutu, piše Blic Sport. 

 

Italijani su veliki deo posla odradili i pre ove utakmice, te je Manćini imao taj luksuz da prošara sastav i odmori određene igrače, tačnije osmoricu prvotimaca iz prva dva meča. I pored toga Azuri su protiv Velsa od prvog minuta držali sve pod kontrolom i pokazali da mogu mnogo više, nego što su bila predviđanja pred start turnira. Međutim, veći posed i broj udaraca ka golu nisu mogli da krunišu u vođstvo. Sve do završnice prvog poluvremena. U 39. minutu je odigrana uigrana akcija iz slobodnog udarca sa desne strane. Verati ga je izveo, a Pesina pogodio za radost gledalaca na "Olimpiku".

Na startu drugog poluvremena Bernardeski je umalo "lukavim" udarcem savladao golmana Velsa, a kada je Ampadu nad njim oštro startovao četiri minuta kasnije i dobio direktan crveni karton, bilo je jasno da Vels neće uspeti da izbegne poraz. Dve udarne igle Velsa, Remzi i Bejl bili su totalno odsečeni tokom utakmice, sem u 75. minutu, kad se ovaj drugi pošteno obrukao i s nekoliko metara od gola, loptu poslao na tribine

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR