Glas Javnosti

ILIJA STOLICA NOVI TRENER PARTIZANA: Pred smrt bih se kajao da nisam bio trener Partizana

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Beogradski crno-beli zvanično imaju novog šefa stručnog štaba.

U četvrtak od 15 časova, održana je promocija novog trenera Partizana, Ilije Stolice, koji je bio na raspolaganju predstavnicima medija za pitanja. Koliko je bio privlačan sagovornik, pokazuje i podatak da je čitava konferencija trajala skoro sat i 15 minuta. 

Nakon uvodnih reči Ivice Ilieva i njegovih komplimenata upućenih novom šefu struke, mikrofon je preuzela i "zvezda dana":

- Pre svega dobar dan svima, drago mi je da vas vidim u ovako velikom broju. Da se zahvalim direktoru na velikim komplimentima, koji samim tim stvaraju veliku obavezu da ih opravdam. Sam dolazak u Partizan je velika odgovornost. Moje zadovoljstvo i sreću koju osećam je jako teško objasniti, moja veza s Partizanom je dugogodišnja i emocija koju osećam samim dolaskom ovde je toliko velika da prevazilazi sve izazove, nedoumice, pitanja i potpitanja. 

- Ono što mi je jako važno je da kažem da se osećam da sam došao u svoj klub, svoju kuću, da služim po meri mojih najvećih mogućnosti. Ono što je i direktor rekao, mogu da obećam, pre svega navijačima, gde je cilj svih nas da ih što pre vratimo na tribinu, da ih sklonimo od raznih smetnji koje štete našem Partizanom. Da ih vratimo kvalitetnom igrom, principima i odnosom prema dresu koji svi najviše volimo. Pre svega igrači, pa onda mi, stručni štab i naravno sve ostale strukture kluba. Tu smo za klub, tu smo da služimo i ono što mogu da obećam je da će sve biti tako.



- Kada već pričamo o trenutku, kako je direktor lepo rekao, vezivan sam više puta za Partizan i mnogo puta smo razgovarali na tu temu. Slažem se da ovoga puta to izgleda možda drugačije. Za mene idealniji momenat ne može da postoji. Neki kažu da je težak, neki da je komplikovan, a za mene je najbolji mogući. Iz tog ugla, sa tim stavom želim da pristupim onome što me vezuje prvenstveno srce, a onda i znanje koje nosim ovde od igračkih do trenerskih dana koji su ovde obeležili ne smao moju karijeru već čitav život. 

- Naravno da smo razgovarali o igračkom kadru. I to dugo. Nikada duže verovatno. I to su teme koje su upravo osnov svega ovoga. Znam šta nosi ovaj klub i ova funkcija. Znam koliko odvlačenja pažnje za razne stvari. Osnov svega i svrha svega su igrači koji treba da iznesu ideju ovoga šta smo ovde zamislili i svi koji smo se ovde okupili je da vidimo šta će oni uraditi na terenu. Mislim da u igračkom kadru ima izuzetno kvalitetnih igrača. Ima momaka koji možda nisu pokazali ono što se očekuje, ima i onih koji su možda zadovoljni, nezadovolji ili zasićeni nekom situacijom. Logično je i da ima nekoliko ideja kako to da osvežimo, unapredimo, u okviru onoga što možemo i želimo. Drago mi je što smo se po tim pitanjima direktor i ja od starta poklopili. Tako da je to nešto što je sastavni deo našeg posla i za šta ćete morati da imate malo strpljenja da dođe na red.

- Mi smo svi tu da očekujemo očekivano. A, očekivano je to da ćemo mi izlaziti svaku utakmicu da pobedimo, mi ćemo izlaziti sa našom idejom, sa našim stavom, sa našim principima igre koji će publiku i prave navijače Partizana, koji su uz ovaj klub bili od najboljih i najkompleksnijih vremena, sigurno pobrati simpatije. Siguran sam da ćemo se za to izboriti. Tako da će navijači dobiti upravo ono što svaki navijač treba da dobije, a to je da sa zadovoljstvom gleda svoju ekipu. Sva druga nezadovoljstva i stvari na koja mi ne možemo da utičemo ostavićemo sa strane i biti i ostati ponosni partizanovci.

- Onaj deo posla koji najviše volim je sama komunikacija sa igračima. Ono što je jasno je da je grupa igrača koja je klubu, ono su već dugo tu. Oni znaju šta su obaveze Partizana i šta je odnos prema dresu. Sa druge strane, zahtevi ideja igre kakvu gajimo i ono o čemu smo dugo i podrobno pričali direktor i ja, mislim da će igračima olakšati pristup obavezama i velikom pritiskom koji nosi ovaj dres. Biću veoma zahtevan u tom smislu, biću nemilosrdan u odnosu na zahtev koji je važan i ono što je ispred svih nas, a to je Partizan. Verujem da su igrači na to navikli i da i sami znaju da, ono što očekuju oni od samih sebe, to očekujemo i mi od njih u klubu. 



- Često se spominje ta 2017. godina, ono što je meni važno da vratim tu priču da kažem da sam bio samo profesionalac koji je radio posao u našem fudbalu, u okolnostima koje su takve kakve su. I kakav sam bio, takav ću uvek i biti. Mislim da je to samo deo mojih obaveza kao trenera koji je profesionalno bio u tom trenutku u Voždovcu. Da se to poklopilo da ima veze sa kasnijim osvajanjem titule Partizana... Naravno da ima priča koje mogu da se dotaknu i pre te utakmice i na sam dan te utakmice i posle te utakmice... Međutim, te stvari su uvek lepe uspomene, ali i davna prošlost koja može da bude oslonac, ali mi smo danas u 2022. godini i to je jedno iskustvo koje je iza nas. Mislim da bi trebalo da pričamo o onome što treba da bude, a ne ono što je bilo. 

- Mislim da ste postavili jedno hipotetičko pitanje koje je jako zabavno. Ovo što ste izneli kao prvu pretpostavku o duploj kruni, to podrazumeva mnogo nekih drugih stvari koje sezona donosi. I sa tim osvajanjem Lige Evrope, što zvuči jako zanimljivo, donosi opet taj isti cilj. Ako bih mogao da napravim neki miks, to je da vidim pune tribine nasmejanih ljudi, koji će podržavati ovaj Partizan i biti sa nama u radosti i tugi. To bih zamenio za ono što ste naveli, jer samo tako znam da će to biti put da dođemo do ciljeva koje ste vi postavili. Ciljevi i trofeji moraju uvek da budu ispred Partizana i to uvek mora da bude nedvosmisleno i to uvek mora da bude deo ovog posla. Derbi nosi svoje specifičnosti, još je jako rano o tome pričati, ali ono što je meni važnije od ovog vašeg hipoitetičkog pitanja je razgovor sa mojim prethodnikom koji je prvo i osnovno moj drug i prijatelj. Naravno da smo dugo razgovarali. Sale je našao vremena jer je jako istrošen posle raznih dešavanja tokom sezone koje je imao. Pre svega moram da mu se zahvalim kao partizanovac, jer je izneo jednu izuzetnu sezonu. Izneo je sezonu za koju smo zaboravili da smo se do poslednjeg kola borili za titulu. Čovek koji je osvojio rekordan broj bodova, dočekali smo proleće u Evropi, mogli smo to da začinimo trofejom u Kupu. Bila bi to jedna fenomenalna sezona. A utisak mi je bio u javnosti da je Partizan u ogromnom problemu i da je situacija neverovatna. Sale je neko ko je dao celog sebe Partizanu i on je samo u plejadi ljudi koji su bili i biće moja inspiracija. Mislim da smo svi mi, da ne koristim te floskule, u smislu neka vrsta vojnika Partizana. Mada ne doživljavam sebe tako, nego kao čoveka koji kada nešto voli, spreman je da to zaštiti do krajnjih granica. Tako treba svi da se ponašamo u okviru svojih mogućnosti, a Sale može samo da bude smernica u toj posvećenosti i energiji koju je dao Partizanu više puta.

- Znate kako, mislim da je upravo to razlog zašto sam angažovan kao trener u Partizan. Po mom mišljenju svaki trener ima svoje ideje, svoj model igre i osobenosti koji nose taj model igre. Ono što je isto važno je adaptacija na igrački kadar koji čovek u tom klubu ima. Naravno, kada imate mogućnosti da izaberete pojačanja da oplemene i unaprede tu ideju, posežete za njima. Sa druge strane, imate igrače koji će upravo taj model i tu ideju igre sami po sebi oplemeniti. Ono što je sigurno je da ćemo težiti ka dominaciji, dominaciji i dominaciji. Ne samo iz aspekta atraktivnosti i želje da to bude zaštitni znak Partizana, već psihologija igrača, njihovo vaspitanje od malena, igrači koji su prošli našu školu, naučili su da tako funckionišu. Naučili su da tako doručkuju, ručaju, večeraju... Da se tako ponašaju i da tako treniraju. Ne vidim drugi način kako Partizan može da funkcioniše. Tu sam ja da to uobličim, da to na terenu usmeravam i siguran sam da će to biti prepoznatljivo. 

- Sam početak je za trenera i pripreme idealna pozicija. Ovo je specifična situacija jer imamo Svetsko prvenstvo usred sezone, samim tim je početak prvenstva pomeren, skraćen je period priprema... Imamo "samo" četiri nedelje. Svaki trener će vam reći osnovnu stvar, a to je da vremena uvek fali. Ono što bi trebalo da bude dobro je da taj period koji je u Partizanu, da je taj najkompleksniji period letnji. Kada bi to bilo u znaku onoga što želimo, sledi nam opet pauza od oko tri meseca, što je za nas trenere idealno po pitanju mogućnosti treninga, uigravanja ekipe, osvežavanja... Voleo bih da od ponedeljka imamo već kompletiran tim, međutim, potpuno mi je jasno da je prelazni rok jedna živa stvar koju ćemo rešavati u hodu. Siguran sam da ćemo dati sve od sebe da što pre dođemo do stvari koje mi želimo, da obavimo razgovore sa svim igračima, da trenutni igrački kadar sagledamo na pravi način u jednom svetlu koje može da bude drugačije. Svaka promena trenera ima određene reakcije - pozitivne i negativne.

- Kada neko sebe daje za klub, ja to više ne gledam kroz bodove i kroz pobede, već vidim čoveka koji je spreman da uradi sve da zaštiti svoju kuću. Takvom čoveku mogu samo da se poklonim i divim. Neverovatna stvar je da je Sale osvojio rekordan broj bodova i da oni nisu bili dovoljni za titulu. Ono što jeste važno je specifičnost derbi utakmica koji nose taj neki naboj koji bi iz ugla sporta trebalo da bude drugačiji. Ipak, ono što bi mi predstavljalo veliku satisfakciju je da u tim utakmicama budemo ono što treba da budemo. Jer je upravo ta utakmica možda i najidelniji momenat da se neke stvari na sportskom planu dovedu tamo gde mi želimo da budemo.

- Znate kako, dolazak u Partizan sam doživeo možda na neki drugačiji način. Moram da služim klubu i moram da ga zaštitim od svega. I mislim da sam osoba koja je tako okarakterisana i obeležena u svojoj karijeri. Kao neko ko je principijelan u nekim stvarima i verujte mi da drugačiji ne mogu da budem. Imam obavezu prema navijačima, klubu, prema sebi... Prema svojoj porodici i članovima koji više nisu tu, a koji bi dali sve na svetu da me vide na ovom mestu. Iz tog ugla gledano, moj motiv je ogroman. Ono što sigurno mogu da obećam je da ćemo mi uvek težiti da pobeđujemo. Šta će nam to doneti, moramo da sačekamo.

- Krenuću od 2017. godine. Stvari su uvek bile dvosmerne po pitanju komunikacije. Ono što moram reći je da nisam isti čovek od tada. Danas je 2022. i čoveku je potrebno jedno iskustvo, da li pozitivno ili negativno, da bi mogao da razna stvari i prioritete. Meni je uvek bio, moram to tako reći, jedan jako sebičan cilj, a to je da sam oduvek imao ogromnu želju da budem uspešan trener Partizana koji će obeležiti svoje vreme na jedan jasan i precizan način. Iz tog ugla sam uvek dolazio u situaciju i razgovore koji su uvek bili obostrano komplikovani. Sa ogromnom željom uvek da sarađujemo, ali jednostavno iz raznih razloga se to nije poklapalo. Kada sam shvatio da tu moram da budem isključivo zbog Partizana, moram da dam sve od sebe i shvatio sam da, ako bih se za nešto u svom životu kajao u trenutku kada bih bio pred kraj svog života je to da nisam bio trener Partizana. Celu svoju igračku i trenersku karijeru sam se pripremao za ovako nešto. Kada je taj period od pet godina u pitanju, kod mene je lično doveo u stiaciju da budu zrelije. Da znam šta su mi prioriteti.

Partizan je pet godina bez titule, a tri bez trofeja. Da li ste svesni težine posla koji Vas očekuje u klubu?

- Kroz čitav svoj život sam se rukovodio stvarima da izazove ne izaberete sami, već da oni izaberu vas. Ima verovatno nešto što je neka sila, neka energija, koja postavlja stvari kakve bi trebalo da budu. Duboko verujem u to i verujem da je ovo idealna situacija. Ja nas doživljavam prvo kao navijače Partizana i ne verujem da je ikome od nas prijatno da tako nešto čujemo što ste rekli. Trudim se da zaboravim i pretvaram se da to niste pitali. S druge strane, verujem, da onako kako mi razmišljamo i energijom kojom ulazimo u sve to, napraviće zaokret upravo u našem doživljavanju stvarnosti. Ima stvari na koje mogu da utičem i to je ono što mogu da vam garantujem, da su stvari u okviru mojih ingerencija, da će biti kakve treba da budu. Duboko verujem da će svaki pravi navijač Partizana ponosan. Onaj koji je došao da sa svojim klubom pati kada treba da se pati i da ga voli kada treba da se voli. Međutim, prvi doživljavam da me to prođe i kažem: "Da, ja nemam drugi, boriću se za ovaj kako bilo.". Svi želimo trofeje, a kada će se taj momentum i od čega će se stvari okrenuti na našu stranu, ja ću se svim silama potrudi da to krene od prvog našeg dana.

Potom se osvrnuo o potencijalnom "ambijentu" u srpskom fudbalu:

-Bavim se sportom i vaspitavam svoju decu da budu sportisti. Znate šta za mene podrazumeva sportista? Da, ako moj kolega i ja krenemo da radimo sklekove. Onaj ko je uradio 10, sigurno je više uradio od onog ko je uradio devet. A, ako devet postane veće od 10, onda ne vidim smisao sporta. Sport je napravljen, a naročito fudbal kao globalni fenomen, da zbližava ljude. Doveden je u situaciju da jedna mala i siromašna zemlja izađe sa 11 ljudi na teren i bori se sa svetskom silom i pobeđuje je. Znači, sport je taj koji mora da poravnava stvari. Da li je neko moćniji, da li je neko bogatiji, potpuno treba da se anulira kada dođe do terena. Tu uslovi za sve moraju da budu isti. Ne smeju linije terena da se proširuju, teren mora da bude to što jeste, sudija se zna kako treba da sudi, mere golova da budu za sve isti... Stvarno verujem i video sam mnoge stvari da su se poboljšale otkako sam ja bio u srpskom fudbalu. Recimo, taj VAR je u većini ove sezone doneo nešto što smo svi iščekivali. Ono za čim žalim i danas su naši tereni. Da li ćemo doći u situaciju da neko prepozna to kao važnu stvar... Ne znam.  Važno je imati isti teren, jer nije isto nastupati na raznim površinama kada se neko brani i neko ko želi da napadne. Da imam uveravanja da će sve biti kako treba, imam. Da znam gde sam, jasno mi je. Da ću reagovati na to sve, moram vam reći da ću reagovati. 

Da li planira da zadrži stručni štab i kako će on da izgleda u sledećoj sezoni?

- Ono što je sigurno je da želim da zadržim moj stručni štab. Smatram da je bogatstvo jednog kluba da ima što više kvalitetnih trenera u struci koja je presudna u svakom klubu. Potrudiću se da ljude iz škole Teleoptika kao sastavnog dela Partizana animiram u tom smislu, da probamo da ih što više uključujemo u rad zajedno sa nama. JEr, naša deca i naša škola je uvek bila i biće naš prioritet. Obožavam rad sa mladim igračima, situacija je takva da ih sad u Partizanu ima dosta njih sa kojima sam već radio. Sa te strane, u izboru stručnog štaba, osim ljudi koji su dugi niz godina sa mnom, dovešćemo ljude sa kojima smo već obavili razgovor i o tome ćete biti obavešteni u narednim danima.

- Prozivka za početak priprema Partizana je zakazana za ponedeljak u 10 časova u Zemunelu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR